podbial


Do przygotowania miodu, potrzebujemy:

  • 200 gramów świeżych kwiatków podbiału
  • 1,5 litra źródlanej wody
  • 2 cytryny
  • 1,5 kg cukru
  • opcjonalnie 2 łyżki tymianku (doskonały dodatek smakowy, ale także i przeciwkaszlowy)

Świeżo zebrane kwiatki, rozsypujemy na białym arkuszu papieru i pozwalamy oddalić się różnym żyjątkom.
Następnie kwiaty zalewamy źródlaną wodą. Szorujemy cytrynę i kroimy na ćwiartki, wyciskamy sok i wrzucamy do garnka. Zagotowujemy i zostawiamy pod przykryciem na dobę. W osobnym garnuszku parzymy tymianek i również odstawiamy do następneo dnia.

Przecedzamy wszystko przez gęste sito, dodajemy cukier i na bardzo wolnym ogniu gotujemy, aż wszystko zgęstnieje i nabierze bursztynowego koloru.

W trakcie gotowania zbieramy wytwarzającą się pianę. Całość rozlewamy do słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. 

Stosujemy 3-4 razy dziennie po łyżce.

 

Zobacz również:

Co jeszcze można przygotować z podbiału?

BIESZCZADZKIE smaki

Mieszkamy w Bieszczadach w malowniczej miejscowości Smolnik w gminie Komańcza. W naszym gospodarstwie pieczemy trzy rodzaje chleba na zakwasie - "Śpiewany", "Biały" i "Żytni". Na czystych łąkach bieszczadzkich zbieramy świeże rośliny, dary tej ziemi, które są surowcem do świeżych soków wyciskanych na zimno, syropów, miodków, dżemików i powideł.

Przeczytaj pełną historie

BIESZCZADZKI NEWSLETTER

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o produktach, promocjach i wydarzeniach.

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

Bogdan Ablewski Smolnik 9,
38-543 Komańcza, woj. podkarpackie

Otwarte codzeinnie od 8:00 do 18:00

+48 504 756 366

bieszczadzkiesmaki@gmail.com

@bieszczadzkie.smaki