Do przygotowania nalewki, potrzebujemy:

  • 100 g suszonych kwiatków podbiału
  • 500 ml, 40% dobrego alkoholu

Kwiaty wkładamy do 1,5 litrowego słoja i zalewamy dobrym alkoholem. Słój zamykamy szczelnie i odstawiamy na 6 tygodni w ciepłe miejsce. Staramy się, aby jak najczęściej potrząsać słojem. Następnie filtrujemy przez gazę, organzę i zlewamy do butelki.

Nalewkę stosujemy jako dodatek do gorącej herbaty. Dodatkowo dodajemy ok. 1,5 łyżki miodku z mniszka. Zastosowana w pierwszej fazie przeziębienia często powoduje jego ustąpienie. Działa bardzo rozgrzewająco, lekko napotnie, więc dobrze po wypiciu takiej wzmocnionej herbaty położyć się do łóżka.

Możemy wypić 2-3 herbaty dziennie, ilość alkoholu 20-25 ml na szklankę.

 

Zobacz również:

Co jeszcze można przygotować z podbiału?

BIESZCZADZKIE smaki

Mieszkamy w Bieszczadach w malowniczej miejscowości Smolnik w gminie Komańcza. W naszym gospodarstwie pieczemy trzy rodzaje chleba na zakwasie - "Śpiewany", "Biały" i "Żytni". Na czystych łąkach bieszczadzkich zbieramy świeże rośliny, dary tej ziemi, które są surowcem do świeżych soków wyciskanych na zimno, syropów, miodków, dżemików i powideł.

Przeczytaj pełną historie

BIESZCZADZKI NEWSLETTER

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o produktach, promocjach i wydarzeniach.

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

Bogdan Ablewski Smolnik 9,
38-543 Komańcza, woj. podkarpackie

Otwarte codzeinnie od 8:00 do 18:00

+48 504 756 366

bieszczadzkiesmaki@gmail.com

@bieszczadzkie.smaki