Pieczone ziemniaki Hasselback to pyszne aromatyczne ziemniaki, mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Nasza bieszczadzka wersja jest oczywiście z czosnkiem niedźwiedzim. Polecamy uwadze!

 

Składniki:

  • kilka ładnych, zdrowych, równych ziemniaków,
  • pesto z czosnku niedźwiedziego (może być też świeży lub mrożony),
  • wędzony boczek (szynka parmeńska opcjonalnie),
  • ser żółty lub wędzony,
  • zioła świeże lub suszone (tymianek, oregano, rozmaryn),
  • naczynie żaroodporne lub folia aluminiowa.

Przygotowanie:

1. Ziemniaki dokładnie czyścimy i kroimy na cienkie plasterki, nie przecinając do końca. Z jednej strony muszą pozostać złączone.

IMG 5438 min  IMG 5442 min

 

2. Między każdy plasterek kładziemy pesto z czosnku. Jeżeli mamy świeży czosnek, mielimy go i dodajemy do świeżego masła. Następnie kroimy w plastry boczek wędzony (lub szynkę parmeńską).

IMG 5451 min  IMG 5453 min  IMG 5454 min

 

3. Naczynie smarujemy masłem i kolejno układamy faszerowane ziemniaki, posypujemy ulubionymi ziołami lub zawijamy w folię aluminiową (błyszczącą stroną do środka).

IMG 5456 01 min  IMG 5457 min  IMG 5459 min

 

4. Ziemniaki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i pieczemy ok. 1-1,5 h, zależy od wielkości ziemniaków. Sprawdzamy miękkość patyczkiem i wtedy możemy położyć dodatkowo plaster ulubionego sera.

IMG 5467 min

 

 

Smacznego!

 

 


PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO DOSTĘPNE W NASZYM SKLEPIE

PRZEJDŹ DO PRODUKTU

 

BIESZCZADZKIE smaki

Mieszkamy w Bieszczadach w malowniczej miejscowości Smolnik w gminie Komańcza. W naszym gospodarstwie pieczemy trzy rodzaje chleba na zakwasie - "Śpiewany", "Biały" i "Żytni". Na czystych łąkach bieszczadzkich zbieramy świeże rośliny, dary tej ziemi, które są surowcem do świeżych soków wyciskanych na zimno, syropów, miodków, dżemików i powideł.

Przeczytaj pełną historie

BIESZCZADZKI NEWSLETTER

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o produktach, promocjach i wydarzeniach.

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

Bogdan Ablewski Smolnik 9,
38-543 Komańcza, woj. podkarpackie

Otwarte codzeinnie od 8:00 do 18:00

+48 504 756 366

bieszczadzkiesmaki@gmail.com

@bieszczadzkie.smaki