To jest ten czas, w którym czosnek niedźwiedzi po prostu u nas króluje. Ciągle przychodzą nam do głowy nowe sposoby wykorzystania go w naszej kuchni. Dzisiaj chcemy podzielić się z Wami naszym znakomitym przepisem na majonez do sosu jogurtowo-czosnkowego.

Sos jogurtowo-majonezowy z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczyptę kurkumy
  • 2 łyżeczki pesto z czosnku niedźwiedziego
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki wody
  • 1,5-2 łyżki soku z cytryny

IMG 5595 min

 

Jajko, musztardę, kurkumę, cukier, pieprz miksujemy. Cały czas miksując, powoli wlewamy olej. Następnie dodajemy wodę i cytrynę.

Próbujemy (normalnie należałoby dodać sól, ale pesto jest słone, więc dosolimy w razie potrzeby). 

Możemy wykorzystać cały majonez, będzie wtedy dość dużo sosu. My odebraliśmy część i dodaliśmy jogurt naturalny i 2 łyżeczki pesto.

IMG 5596 min  IMG 5598 min  IMG 5599 min

Możemy trochę dosolić, dodać szczyptę pieprzu i odrobinę cukru.

Smacznego!

BIESZCZADZKIE smaki

Mieszkamy w Bieszczadach w malowniczej miejscowości Smolnik w gminie Komańcza. W naszym gospodarstwie pieczemy trzy rodzaje chleba na zakwasie - "Śpiewany", "Biały" i "Żytni". Na czystych łąkach bieszczadzkich zbieramy świeże rośliny, dary tej ziemi, które są surowcem do świeżych soków wyciskanych na zimno, syropów, miodków, dżemików i powideł.

Przeczytaj pełną historie

BIESZCZADZKI NEWSLETTER

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o produktach, promocjach i wydarzeniach.

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

Bogdan Ablewski Smolnik 9,
38-543 Komańcza, woj. podkarpackie

Otwarte codzeinnie od 8:00 do 18:00

+48 504 756 366

bieszczadzkiesmaki@gmail.com

@bieszczadzkie.smaki