Botwina to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego, które są aktualnie dostępne w większości warzywniaków, pojawiają się również w dyskontach. Postanowiliśmy połączyć ten pyszny sezonowy smak z czosnkiem niedźwiedzim i kilkoma aromatycznymi warzywami.

 

Składniki:

  • botwina
  • por
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki czosnku niedźwiedziego
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • bulion warzywny 1,5 l
  • jajka ugotowane na twardo 

botwinak ok min

 

Przygotowanie:

 

Zaczynamy od starannego umycia warzyw, następnie kroimy wszystkie składniki na drobna kostkę. 


IMG 20210515 125952 min


W dużym garnku rozgrzewamy olej, w naszym przypadku był to olej słonecznikowy. Wrzucamy cebulę, por i wszystko delikatnie podsmażamy.

IMG 20210515 130237 min


Po chwili zalewamy całość przygotowanym wcześniej bulionem warzywnym, (w wersji dla bardziej zapracowanych - dwie warzywne kostki rosołowe rozrobione w 1,5 l gorącej wody). Po chwili gotowania dorzucamy posiekaną wcześniej botwinkę. Całość podgotowujemy. 

IMG 20210515 130825 min


W międzyczasie rozrabiamy dwie łyżki śmietany, z łyżką mąki i dwoma łyżkami czosnku niedźwiedziego. 

IMG 20210515 130600 min  IMG 20210515 131112 min


Po utarciu składników na jednolita masę i wcześniejszym zahartowaniu dodajemy do gotującego się wywaru. Całość zostawiamy na jakieś 10 minut na małym ogniu, nie dopuszczając do zwarzenia śmietany.

 

Botwinka z pesto z czosnku niedźwiedziego gotowa! Proponujemy podać ją z ugotowanym wcześniej jajkiem na twardo.

IMG 20210515 135017 min

 

Smacznego!

 

 

BIESZCZADZKIE smaki

Mieszkamy w Bieszczadach w malowniczej miejscowości Smolnik w gminie Komańcza. W naszym gospodarstwie pieczemy trzy rodzaje chleba na zakwasie - "Śpiewany", "Biały" i "Żytni". Na czystych łąkach bieszczadzkich zbieramy świeże rośliny, dary tej ziemi, które są surowcem do świeżych soków wyciskanych na zimno, syropów, miodków, dżemików i powideł.

Przeczytaj pełną historie

BIESZCZADZKI NEWSLETTER

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o produktach, promocjach i wydarzeniach.

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

Bogdan Ablewski Smolnik 9,
38-543 Komańcza, woj. podkarpackie

Otwarte codzeinnie od 8:00 do 18:00

+48 504 756 366

bieszczadzkiesmaki@gmail.com

@bieszczadzkie.smaki