POKRZYWÓWKA

Czy możliwe jest aby zrobić nalewkę z Pokrzywy?
DOSTĘPNY W SKLEPIE

 

 

pokrzywowka bieszczadzkie smaki

 

Pokrzywówka inaczej

Nalewka z pokrzywy to wspaniały sposób na wydobycie z tej niepozornej rośliny najcenniejszych składników leczniczych, które mają wspomóc  organizm w zapobieganiu i leczeniu wielu dolegliwości zdrowotnych ale także poczuć niezapomniany smak i aromat, połechtać miło podniebienie i zastanowić się czy aby na pewno owa nalewka jest z pokrzywy?

 

Trochę wiedzy:

Pokrzywa to roślina, która wielu osobom kojarzy się przede wszystkim z nieprzyjemnym uczuciem pieczenia po jej kontakcie ze skórą. Nie brak opinii, że pokrzywa to zwykły chwast, którego należy się pozbyć ze swojego otoczenia za wszelką cenę. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że posiada ona wiele cennych właściwości leczniczych. W medycynie ludowej zioło to od setek lat stosowane jest podczas leczenia różnego rodzaju dolegliwości i chorób. Robi się z niej herbaty, sok, a nawet sałatkę.

 

Medycyna naturalna

Pokrzywa to nie tylko chwast. Na wsi od wieków traktowano ją z szacunkiem ze względu na właściwości lecznicze i wartości odżywcze. Pokrzywa zawiera wiele cennych witamin, mikroelementów i soli mineralnych pomocnych m.in. przy leczeniu kamicy nerkowej i artretyzmu. Picie naparów lub dodawanie świeżych listków młodej pokrzywy do sałatek ułatwia przemianę materii i wzmaga apetyt. Związki w niej zawarte oczyszczają układ trawienny, odprowadzają złogi żółciowe, a także korzystnie wpływają na pracę trzustki, wątroby i żołądka. Pokrzywę stosuje się w chorobach wątroby i przewodu pokarmowego, nieżytach żołądka i jelit, a także przy biegunkach. Częste picie pokrzywowej herbatki podobno jest w stanie powstrzymać rozrost komórek nowotworowych.

 

Opowieści dziwnej treści

Dawniej bywało, że matki panny w domu trzymały, na pole nie puszczały by jakowyś chłop ich nie zbałamucił. Blade panniska były i jak przyszła pora na zamoążpójście to blade mniejsze wzięcie miały i co robiły matki? Za chałupę biedne dziewcze wyprowadzało i pokrzywą traktowało! Nabierały one kolorytu i te w pierwszej kolejności śluby brały!

Czy to prawda?

pokrzywowka pojemnosci bieszczadzkie smaki

 

BIESZCZADZKIE smaki

Mieszkamy w Bieszczadach w malowniczej miejscowości Smolnik w gminie Komańcza. W naszym gospodarstwie pieczemy trzy rodzaje chleba na zakwasie - "Śpiewany", "Biały" i "Żytni". Na czystych łąkach bieszczadzkich zbieramy świeże rośliny, dary tej ziemi, które są surowcem do świeżych soków wyciskanych na zimno, syropów, miodków, dżemików i powideł.

Przeczytaj pełną historie

BIESZCZADZKI NEWSLETTER

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o produktach, promocjach i wydarzeniach.

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

Bogdan Ablewski Smolnik 9,
38-543 Komańcza, woj. podkarpackie

Otwarte codzeinnie od 8:00 do 18:00

+48 504 756 366

bieszczadzkiesmaki@gmail.com

@bieszczadzkie.smaki

 
 

UWAGA!

Treści umieszczone na tej stronie internetowej przeznaczone są dla osób pełnoletnich. Potwierdź, że masz ukończone 18 lat lub wróć na strone głowna.

wróć na stronę główną