SOSNÓWKA

Nalewka z pędów sosny leczy gardło i układ oddechowy. Jest świetna przy uciążliwym kaszlu (zarówno suchym jak i mokrym).
Pomaga także na zapalenie gardła. Ta nalewka świetnie zastąpi kupowany w aptece syrop Pini.
DOSTĘPNY W SKLEPIE

sosnówka bieszczadzkie smakiNalewka sosnowa ma wiele zastosowań. Warto więc ją trzymać w domowej apteczce w pogotowiu. Pomocna jest w nieżytach dróg oddechowych, bólach gardła, zapaleniu oskrzeli, jamy ustnej i przewlekłym kaszlu. Ze względu na właściwości antyseptyczne i moczopędne nalewkę sosnową pijemy też przy stanach zapalnych dróg moczowych, pęcherzyka żółciowego, zaburzeniach przemiany materii.Mówi się też o jej antydepresyjnym działaniu!

 

Anegdota związana z sosnówką Bieszczadzkich Smaków: 

Kilka lat temu w Smolniku pojawiła się grupka sympatycznych turystek, które to wybierały sobie nalewki, słuchając o ich właściwościach zdrowotnych nie pomijając tych „rozweselających”. Podczas opowieści o Sosnówce jedna z Pań zadała rzeczowe pytanie;

- czy aby prawdą jest, że sosnówka ma zastosowanie przy stanach depresyjnych?

- potwierdziłem, że tak

- Pani drąży temat: a jaką dawkę stosować?

- jest to zależne od danej osoby, jej stanu, wieku itp.

- Pani drąży dalej: a jak mam dużą depresję?

- mówię więc, że należałoby zakupić co najmniej buteleczkę litrową

Pani dokonała zakupy zaordynowanej pojemności i razem z koleżankami wyruszyły na podbój Bieszczadów. Myślałem, że to koniec historii aż tu po dwóch albo trzech tygodniach przychodzi e-mail:

Szanowny Panie Bogdanie!

Nie bardzo wierzyłam w Pana opowieści o „Sosnówce” jak i pozostałych nalewkach! Po powrocie jednak postanowiłam sprawdzić zalecenia Pana w praktyce!

I co? Zdarzył się „cud”. Z każdym dniem mój „stary” coraz bardziej mi się podoba! Czy to zbawienny wpływ „sosnówki” czy też nie ale niech ten błogi stan trwa jak najdłużej!

Wdzięczna klientka

Nic dodać nic ująć!

 

Troszeczkę wiadomości zaczerpnietych z ogółnie dostępnych stron internetowych opisujących właściwości sosny:

Drzewo o liściach (igliwiu) zimotrwałych, zawierające we wszystkich organach przewody żywicowe; szpilki po 2 na skróconych pędach (trwałość szpilki - ok. 3 lata); kwiaty męskie otoczone u nasady łuskowatymi liśćmi stanowiącymi zaczątek okwiatu, składają się z osi oraz licznych płaskich pręcików osadzonych na niej spiralnie; każdy pręcik z 2 pylnikami; ziarnka pyłku żółte z 2 pęcherzykami powietrznymi ułatwiającymi wznoszenie się w powietrze (sosna to roślina wiatropylna); kwiaty żeńskie pojawiają się później aniżeli kwiaty męskie, osadzone są spiralnie na osi szyszki (kwiatostanu); kwiat żeński składa się z łuski wspierającej i łuski nasiennej zrosłych ze sobą nasadami; łuska nasienna z 2 zalążkami odwróconymi, przyrośniętymi całkowicie do jej powierzchni  górnej. Zdrewniałe łuski nasienne, przylegając do siebie zamykają wnętrze szyszki, przez co chronią młode nasiona; później, po dojrzeniu nasion, odchylają się na zewnątrz, albo odrywają się od osi szyszki - co umożliwia ich rozsiewanie (sosna jest rośliną wiatrosiewną). Nasiona błoniaste oskrzydlone; zarodek z wieloma liścieniami (5-18). Sosna dorasta do 35 m wys.; korona stożkowata, później - parasolowata; korowina w górnej części pnia czerwonożółta, łuszcząca się cienkimi płatami, w dole szara, spękana; szpilki sztywne, ostre, młode - jasnozielone, stare - ciemnozielone. Sosna rośnie na różnych glebach (piaski, bielice, brunatne, torfowe), a nawet na skałach. Wykształca mocny, palowy korzeń.

Surowiec

Surowcem jest liść oraz młode gałązki (pędy) z pączkami i igliwiem - Folium, Summitates (Frondes, Turiones) seu Gammae Pini (PP I,II,III, IV i V). Gałązki pozyskujemy od lutego do I połowy kwie­tnia, rozkładamy cienką warstwą l suszymy w temp. do 40o C, po czym mielimy i przesypujemy do szczelnego słoja.

 

Jedynie pączki sosny można kupić w aptekach i w sklepach zielarskich.

Oczywiście wyżej wymienione surowce mogą pochodzić z innych gatunków sosny, np. sosny smołowej - Pinus rigida, z sosny Banka - Pinus Banksiana, z sosny czarnej - Pinus nigra, a nawet z innych drzew iglastych; modrzewia - Larix (zarówno europejskiego jak i polskiego; igliwie obrywamy w czerwcu łącznie z cienkimi gałązkami na których się znajdują), ze świerka - Picae (surowiec pozyskujemy od stycznia do I połowy kwietnia) i z jodły - Abies (zbieramy zimą i na przedwiośniu). Wszystkie te drzewa mają podobny skład chemiczny i podobne właściwości lecznicze.

 

Skład chemiczny

Szpilki, pączki i gałązki sosen, modrzewi, jodły i świerku zawierają olejek eteryczny - do 1% (składniki: kamfen, pinen, limonen, fenchen, dipenten, octan borneolu), żywicę, glikozydy (piceinę, piceid, koniferyna, pinipikreinę), flawonole (pinobanksynę, taksyfolinę), witaminy (np. wit. C w ilości 150-250 mg/100 g), kwasy żywicowe, sole, aldehydy, gwajakol, pirokatechol, naftalen, garbniki, barwniki i in.

 

Działanie

Przetwory z wymienionych drzew iglastych działają przeciwkaszlowo, wykrztuśnie, napotnie, przeciwgorączkowo, moczopędnie, odkażająco, przeciwzapalnie, uspokajająco, lekko nasennie, wzmacniająco i silnie żółciopędnie.

 

Wskazania:

stany zapalne i zakażeniowe układu oddechowego, kaszel, choroby zakaźne, przeziębienie, pyłkowica, gorączka, skąpomocz, stany zapalne i zakażeniowe układu moczowego i trawiennego, biegunka, niestrawność, bóle brzucha i gardła, bezsenność, wyczerpanie nerwowe, osłabienie, choroby wątroby, kamica żółciowa, zapalenie pęcherzyka żółciowego, kamica moczowa, reumatyzm, zaburzenia trawienia, zastoje żółci. Pomocniczej schorzenia skórne, stany ozdrowieńcze. Wyciągi z drzew iglastych są dobrym i tanim źródłem wit. C i P.

Autor: dr Henryk Różański

sosnówka pojemnosci 1 bieszczadzkie smaki 

BIESZCZADZKIE smaki

Mieszkamy w Bieszczadach w malowniczej miejscowości Smolnik w gminie Komańcza. W naszym gospodarstwie pieczemy trzy rodzaje chleba na zakwasie - "Śpiewany", "Biały" i "Żytni". Na czystych łąkach bieszczadzkich zbieramy świeże rośliny, dary tej ziemi, które są surowcem do świeżych soków wyciskanych na zimno, syropów, miodków, dżemików i powideł.

Przeczytaj pełną historie

BIESZCZADZKI NEWSLETTER

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o produktach, promocjach i wydarzeniach.

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

Bogdan Ablewski Smolnik 9,
38-543 Komańcza, woj. podkarpackie

Otwarte codzeinnie od 8:00 do 18:00

+48 504 756 366

bieszczadzkiesmaki@gmail.com

@bieszczadzkie.smaki

 
 

UWAGA!

Treści umieszczone na tej stronie internetowej przeznaczone są dla osób pełnoletnich. Potwierdź, że masz ukończone 18 lat lub wróć na strone głowna.

wróć na stronę główną