TARNINÓWKA

 Nalewka z owocu Tarniny to co lubią najbardziej kobiety......
DOSTĘPNY W SKLEPIE

 

tarninówka bieszczadzkie smakiSmak "bieszczadów" zamknięty w butelce.

Nalewka z tarniny, jest nalewką szlachetną, delikatną, smakowo w okolicach śliwki i wiśni o przepięknej barwie czerwieni, nieco zapomnianą ze względu na trudność pozyskania surowca, nieprzyjemne kolce, którymi pokryty jest krzew, cierpki smak niepozornego owocu, który trudno zamienić na słodki bukiet niespotykanych aromatów. 

 

Trochę wiedzy:

Tarnina(Prunus spinosa L.), inaczej śliwa tarnina lub tarka, to roślina, którejwłaściwości leczniczew medycynie naturalnej wykorzystuje się od dawna. Tarnina zalazła zastosowaniejako środek stosowany m.in. w dolegliwościach układu moczowego, żołądka (działa rozkurczowo na jego ściany i na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego), a także jako lek przeczyszczający lub na biegunkę.

Współczesna fitoterapia poleca stosowanie przede wszystkim owoców tarniny. Zawierają one flawonoidy - przeciwutleniacze, które nadają im ciemnogranatową barwę, witaminę C (20 mg w 100 g),beta karoten,witaminy z grupy B, dużowapnia,potasuimagnezu, a także fitosterol, pektyny, cukry, kwasy organiczne i garbniki. Z kolei kwiaty tarniny, które działają moczopędnie i rozwalniająco, zawierają m.in. flawonoidy, pektyny, garbniki, cukry, sole mineralne (głównie potas) orazwitaminę C.

  

Medycyna naturalna

Tarnina to roślina, która znalazła zastosowanie w medycynie naturalnej dzięki swoim wyjątkowym właściwościom leczniczym. Owoce tarniny są stosowane przede wszystkim jako środek na biegunkę. Współczesna fitoterapia poleca stosowanie także odwaru z kwiatów tarniny przy schorzeniach układu moczowego.

Tarnina pobudza wytwarzanie moczu, łagodzi stany związane z kamica nerkową. Poza tym tarnina uszczelnia ściany naczyń krwionośnych i jest uważna za naturalny lek "oczyszczający krew". Tarnina niszczy bakterie w przewodzie pokarmowym, hamuje krwawienia. działa przeciwzapalnie. We Francji stosuje się tarninę w leczeniu cukrzycy, astmy, reumatyzmu i gośćca.

 

Opowieści dziwnej treści

Dawno temu na Słowiańszczyźnie wierzono, że przygotowany z ciernistych gałązek tarniny amulet stanowi zaporę dla złych duchów. Dziś zielarze traktują tę roślinę przede wszystkim jako źródło surowców leczniczych, które chronią przed schorzeniami układu krwionośnego, moczowego i pokarmowego. Okazałe kwiaty tarniny i cierpkie, lecz pełne substancji odżywczych, owoce to źródło antyoksydantów, które dobroczynnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu

 

tarninówka wszystkie

BIESZCZADZKIE smaki

Mieszkamy w Bieszczadach w malowniczej miejscowości Smolnik w gminie Komańcza. W naszym gospodarstwie pieczemy trzy rodzaje chleba na zakwasie - "Śpiewany", "Biały" i "Żytni". Na czystych łąkach bieszczadzkich zbieramy świeże rośliny, dary tej ziemi, które są surowcem do świeżych soków wyciskanych na zimno, syropów, miodków, dżemików i powideł.

Przeczytaj pełną historie

BIESZCZADZKI NEWSLETTER

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o produktach, promocjach i wydarzeniach.

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

Bogdan Ablewski Smolnik 9,
38-543 Komańcza, woj. podkarpackie

Otwarte codzeinnie od 8:00 do 18:00

+48 504 756 366

bieszczadzkiesmaki@gmail.com

@bieszczadzkie.smaki

 
 

UWAGA!

Treści umieszczone na tej stronie internetowej przeznaczone są dla osób pełnoletnich. Potwierdź, że masz ukończone 18 lat lub wróć na strone głowna.

wróć na stronę główną