MIODEK Z MNISZKA

Znany jako mlecz, maj. Rośnie na łąkach trawnikach, pastwiskach i ugorach. Tępiony przez miłośników nieskazitelnych trawników, traktowany jako uciążliwy chwast.
A warto wiedzieć, że to jedna z najskuteczniejszych roślin zielarskich. Wykorzystujemy wszystkie części rośliny zarówno korzeń, liście, pączki i kwiaty.
DOSTĘPNY W SKLEPIE

W medycynie wykorzystywany już w X wieku. Mniszek lekarski szczególnie zalecany jest w przypadku schorzeń wątroby i woreczka żółciowego – między innymi w marskości wątroby i po przebytym wirusowym zapaleniu wątroby. Ze względu na działanie moczopędne, mniszek jest pomocny w infekcjach dróg moczowych, chorobach pęcherza, nerek, kamicy moczowej. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, zalecany jest więc przy zaburzeniach trawienia. Miodek z mniszka jest z kolei popularnym środkiem stosowanym przy przeziębieniach, grypie, łagodzącym kaszel, drapanie w gardle. Rewelacyjne efekty daje z tzw. „herbatką z prądem”

miodek z mniszka bieszczadzkie smaki
Współczesne badania potwierdziły wnioski średniowiecznych uczonych. Mniszek to bowiem roślina bogata w inulinę (najwięcej jej w korzeniu). Substancja ta uznawana jest za naturalny prebiotyk, stymulujący wzrost pożytecznych bakterii jelitowych. Jednocześnie, jako rodzaj rozpuszczalnego błonnika, wspomaga pracę układu pokarmowego, oczyszczanie organizmu z produktów przemiany materii, a także przyczynia się do obniżenia poziomu glukozy i cholesterolu we krwi.


W medycynie naturalnej mniszek lekarski bywa stosowany na różnorodne dolegliwości. Po pierwsze wykorzystuje się go do leczenia schorzeń układu moczowego, w tym przede wszystkim stanach zapalnych pęcherza oraz kamicy. Pomoże również na problemy z wątrobą. Zioło to nie tylko poprawi jej pracę, usprawniając wytwarzanie żółci, ale również wspomoże regenerację jej tkanek. Ze względu na zdolność do obniżania poziomu cukru we krwi, mniszek bywa także polecany cukrzykom. Ponieważ jednocześnie przyspiesza on metabolizm, przyda się też osobom odchudzającym się.

 

 

Z kolei świeży, mleczny sok z łodyg stosuje się zewnętrznie jako środek hamujący powstawanie brodawek i kurzajek.Mniszek dostarczy nam ponadto nieco witamin i minerałów. Spośród tych pierwszych, znajdziemy w nim witaminę C, karoten oraz witaminy z grupy B (w tym m.in. kwas foliowy). Z drugiej grupy najwięcej w nim potasu, magnezu i krzemu. W kwiatach znajdziemy ponadto przyjazny dla oczu enzym luteinę.

BIESZCZADZKIE smaki

Mieszkamy w Bieszczadach w malowniczej miejscowości Smolnik w gminie Komańcza. W naszym gospodarstwie pieczemy trzy rodzaje chleba na zakwasie - "Śpiewany", "Biały" i "Żytni". Na czystych łąkach bieszczadzkich zbieramy świeże rośliny, dary tej ziemi, które są surowcem do świeżych soków wyciskanych na zimno, syropów, miodków, dżemików i powideł.

Przeczytaj pełną historie

BIESZCZADZKI NEWSLETTER

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o produktach, promocjach i wydarzeniach.

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

Bogdan Ablewski Smolnik 9,
38-543 Komańcza, woj. podkarpackie

Otwarte codzeinnie od 8:00 do 18:00

+48 504 756 366

bieszczadzkiesmaki@gmail.com

@bieszczadzkie.smaki