PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO

Pesto świetnie pasuje do makaronu, ziemniaków i na kanapki. 

DOSTĘPNY W SKLEPIE

pesto duze3 bieszczadzkie smaki

Poza właściwościami zdrowotnościowymi świetnie sprawdza się w kuchni.

Pesto świetnie pasuje do makaronu, ziemniaków i na kanapki. 

U nas pesto występuję w dwóch rodzajach. Pierwsza zawiera w składzie świeże liście czosnku niedźwiedziego, sól, olej w drugiej dodatkowo dokładamy słonecznik podprażony na patelni, dzięki czemu nabiera jeszcze dodatkowo orzechowego smaku.

Podaję krótki przepis na szybki obiad:

Proporcje zależne są od ilości makaronu, więcej makaronu więcej pomidorków i pesto.

Pierwszy przepis: Ulubiony makaron się gotuje a w tzw. międzyczasie na wcześniej przygotowaną suchą (olej będzie z pesto) patelnię wrzucam świeże pomidory pokrojone w dość grubą kostkę dosłownie na chwilę żeby się dobrze podgrzały a nie rozgotowały całkowicie, do tego wrzucam pesto z czosnku niedźwiedziego razem z olejem, ulubiony (lub taki jaki jest w lodówce) ser starty na tarce na grubych oczkach lub pokrojony najpierw na plasterki potem na paski a potem na „przycinki”, czasami dodaję posiekane orzechy włoskie, podprażony i grubo zblendowany słonecznik. (słonecznik na samym początku podprażam na zupełnie suchej patelni i trochę całych ziaren zostawiam to posypania gotowego makaronu na talerzu) Czasami dodaję mój serek w zalewie olejowej jest fajny bo nawet pod wpływem temperatury nie topi się, daje fajny smak jak się na niego trafi zębem. Makaron jest już gotowy, więc prosto z garnka łyżką cedzakową przerzucam na patelnię. Mieszam, a na wierzch posypuję jeszcze serem i gotowe.

Mam taki sposób na gotowanie makaronu, gdzieś kiedyś pod słyszałam, mianowicie do gotującej się wody wlewam oleju + rozcieram szczyptę tymianku + i dużą szczyptę oregano no i oczywiście sól i w takiej wodzie gotuję makaron. Wydaje mi się, że ma fajny smak a dodatkowo tą wodą można podlać w razie potrzeby całe danie na patelni.

Drugi przepis dotyczy ziemniaków:

Duże równe ziemniaki szoruję w wodzie, bo ich nie obieramy ze skórki. Teraz potrzebna jest nam duża drewniana łyżka. Ziemniaka kładziemy na owej łyżce i kroimy na cienkie plasterki-nie docinając do końca (tak żeby jedną stroną ziemniak był cały czas połączony). Między plasterki nakładamy pesto, cienko pokrojony boczek wędzony lub też nie. Wkładamy i przykrywamy naczynie żaroodporne lub zawijamy w folię aluminiową świecącą stroną do środka, bo się nie upiecze, i wstawiamy do gorącego piekarnika. Czas pieczenia uzależniony od wielkości, gatunku ziemniaków ale tak ok. godziny.

 

Włąściwości Czosnku niedźwiedziego:

Czosnek niedźwiedzi, inaczej czosnek cygański lub cebula czarownic, to roślina, której właściwości odkryli już starożytni Germanie. Traktowali oni czosnek niedźwiedzi jako uniwersalny lek. Starogermańska legenda głosi, że był on pierwszym posiłkiem niedźwiedzi po przebudzeniu się z snu zimowego (stąd nazwa rośliny). Doszli więc do wniosku, że skoro czosnek wzmacnia niedźwiedzia, to jest w stanie wzmocnić również człowieka. Należy jednak zaznaczyć, że czosnek niedźwiedzi w niczym nie przypomina tradycyjnego czosnku. Nie ma on formy ząbków, lecz liści, które zawierają najwięcej prozdrowotnych właściwości i są jego najczęściej jadalną częścią.

Czosnek niedźwiedzi ma wszystkie właściwości czosnku pospolitego. Jednak przewyższa go pod względem zawartości pewnych substancji, przede wszystkim związków siarki, które pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, pokarmowy, a także pomagają zwalczać wirusy, bakterie czy drożdżaka Candida albicans, odpowiedzialnego za grzybicę.

Zapobiega infekcjom wirusowym, przede wszystkim układu oddechowego, takim jak przeziębienie czy grypa, przez co niektórzy uważają, że może wspierać też organizm w walce z SARS-Cov-2 z Chin. Ponadto zawarte w nim lotne substancje, czyli kwasy fenolowe, rozrzedzają wydzielinę, która zalega w oskrzelach, i w ten sposób ułatwiają odkrztuszanie, pomagając w walce z kaszlem.

Ponadto czosnek niedźwiedzi wykazuje działanie podobne do antybiotyku, ponieważ niszczy bakterie chorobotwórcze w układzie pokarmowym i oddechowym, jednak nie zakłócając przy tym równowagi naturalnej flory bakteryjnej.

Poza tym stymuluje produkcję immunoglobulin – przeciwciał biorących udział we wszystkich procesach odpornościowych, a tym samym mobilizuje organizm do walki z chorobami.

 

KUP W SPIŻARNI

BIESZCZADZKIE smaki

Mieszkamy w Bieszczadach w malowniczej miejscowości Smolnik w gminie Komańcza. W naszym gospodarstwie pieczemy trzy rodzaje chleba na zakwasie - "Śpiewany", "Biały" i "Żytni". Na czystych łąkach bieszczadzkich zbieramy świeże rośliny, dary tej ziemi, które są surowcem do świeżych soków wyciskanych na zimno, syropów, miodków, dżemików i powideł.

Przeczytaj pełną historie

BIESZCZADZKI NEWSLETTER

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o produktach, promocjach i wydarzeniach.

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

Bogdan Ablewski Smolnik 9,
38-543 Komańcza, woj. podkarpackie

Otwarte codzeinnie od 8:00 do 18:00

+48 504 756 366

bieszczadzkiesmaki@gmail.com

@bieszczadzkie.smaki