SOK Z OWOCU BZU CZARNEGO

Hipokrates nazywał czarny bez „całą apteczką”.
DOSTĘPNY W SKLEPIE

surop z owocow czarnego bzu duze bieszczadzkie smaki

 

Czarny bez, zwany też dzikim, słynie ze swoich właściwości leczniczych. Najcenniejsze związki dla naszego zdrowia zawierają jego kwiaty i owoce.

Czarny bez wykorzystywano już w medycynie ludowej. W dawnych czasach, do celów leczniczych, wykorzystywano prawie wszystkie części dzikiego bzu, nawet korę i korzenie. Obecnie kwiaty i owoce czarnego bzu znajdują szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie. Płaskie, białokremowe kwiaty, które układają się w obszerne kwiatostany dojrzewają wiosną, a ich zbiór następuje w okresie od maja do lipca. Natomiast mocno granatowe, prawie czarne owoce, od których koloru czarny bez wziął swoją nazwę, najlepiej zbierać jesienią. Obie części tego dzikiego bzu można w prosty sposób przetworzyć, a następnie spożywać dla zdrowia i urody.

Kwiaty czarnego bzu są źródłem flawonoidów, kwasów fenolowych, organicznych, steroli i soli mineralnych. Natomiast w owocach czarnego bzu znajdują się glikozydy, pektyny, rutyny, kwasy organiczne oraz witamina – A, B i C. Bogactwo tych odżywczych składników sprawia, że czarny bez działa moczopędnie, napotnie, przeciwgorączkowo, rozkurczowo, antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie, a nawet odchudzająco (dzięki właściwościom przeczyszczającym i regulującym trawienie). Przetwory z czarnego bzu są tak pomocne nie tylko w walce z przeziębieniem, ale także w codziennej pielęgnacji skóry.

Sok z czarnego bzu charakteryzuje mocne działanie, dlatego jego codzienna dawka powinna być niewielka. Jak każdą roślinę czy zioło, trzeba stosować go z umiarem. Optymalna, dzienna dawka soku z czarnego bzu to 150 ml soku. Nie ma przeciwwskazań do stosowania soku z czarnego bzu, mogą pić go nawet dzieci od 2 roku życia.

 

 

BIESZCZADZKIE smaki

Mieszkamy w Bieszczadach w malowniczej miejscowości Smolnik w gminie Komańcza. W naszym gospodarstwie pieczemy trzy rodzaje chleba na zakwasie - "Śpiewany", "Biały" i "Żytni". Na czystych łąkach bieszczadzkich zbieramy świeże rośliny, dary tej ziemi, które są surowcem do świeżych soków wyciskanych na zimno, syropów, miodków, dżemików i powideł.

Przeczytaj pełną historie

BIESZCZADZKI NEWSLETTER

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o produktach, promocjach i wydarzeniach.

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

Bogdan Ablewski Smolnik 9,
38-543 Komańcza, woj. podkarpackie

Otwarte codzeinnie od 8:00 do 18:00

+48 504 756 366

bieszczadzkiesmaki@gmail.com

@bieszczadzkie.smaki