WARSZTATY PIECZENIA CHLEBA NA ZAKWASIE

Weź od początku wszystko dosłownie w swoje ręce. Usyp w odpowiednich proporcjach mąki, otręby, ziarna dodaj zakwas i wodę wraz z serwatką,
wymieszaj i wyrób ciasto chlebowe, a następnie nałóż do forem.
DOSTĘPNE TERMINY

warsztaty pieczenia chleba

 

Hasło „Wiem co jem” w tym przypadku nabiera sensu – czyż nie?

Wybieraj z natury to co najlepsze, własny chleb ma moc! Proponujemy Ci udział w warsztatach pieczenia chleba na zakwasie.
 1. Warsztaty zwykłe (grupowe): dwuetapowa nauka pieczenia chleba
 2. Warsztaty indywidualne dla jednej osoby

 

Pierwszy etap zaczynamy o godzinie 10:00 i trwa około 1,5 h.

W tym czasie przygotowujemy suche składniki na chleb tj. mąki, ziarna, otręby, dodajemy zakwas, wyrabiamy ciasto chlebowe i nakładamy do foremek. Nasz chlebek pozostawiamy do wyrośnięcia na około 5-6 godzin. Przygotujemy sobie jeszcze produkty sypkie na nasz pierwszy chleb w domu, spiszemy przepis i co tam jeszcze trzeba!

Kończymy pierwszy etap degustacją naszych produktów.

 

Około godziny 15:30- 16:00 rozpoczynamy drugi etap warsztatów.

Wstawiamy wyrośnięty chleb do pieca i delektujemy się kawą i herbatą w oczekiwaniu na finał, czyli wyjęcie świeżego, pachnącego, samodzielnie upieczonego chleba.

 

Nasze propozycje spędzenia czasu pomiędzy etapami warsztatów zwykłych:

Niedaleko naszej Chyży, powstawały zdjęcia do filmu Jana Jakuba Kolskiego „Serce, serduszko”, można zwiedzić murowaną cerkiew parafialną p.w. Św. Mikołaja z 1806 r. oraz obejrzeć zabudowę łemkowską, w której pozostało około 170 zabudowań.

Dla koneserów pieszych wędrówek, proponujemy spacer do schroniska nad Smolnikiem, gdzie można podziwiać przepiękną panoramę okolicy.

Polecamy również szlak do urokliwych jeziorek Duszatyńskich, które o każdej porze roku zaskakują niepowtarzalnym widokiem, ciszą i spokojem.

Możemy także zorganizować wizytę w stadninie koni huculskich u Kaśki i Andrzeja, z dala od cywilizacji, gdzie poznamy technikę jazdy konnej na oklep (bez siodła). Posłuchamy przy herbatce o ich pasji, pracy z końmi i psem ratowniczym, a także możemy legalnie przekroczyć granicę ze Słowacji, przez zabytkowy tunel kolejowy*.

* dostaniesz od nas mapkę i instrukcje.


Przydatne informacje

Warsztaty zwykłe (grupowe): Warsztaty zwykłe przeznaczone są dla maksymalnie 4 osób jednocześnie, czynnie biorących udział czyli piekących chleb. Warunkiem odbycia się warsztatów jest zebranie się co najmniej trzech uczestników warsztatów. Koszt warsztatów zwykłych, dwuetapowych od jednej osoby – to 150,00 zł (przebieg warsztatów według powyższego harmonogramu).

Warsztaty indywidualne:  Warsztaty organizowane są wyłącznie dla jednej osoby czyli dla Ciebie. Koszt warsztatów indywidualnych dla jednej osoby piekącej to 450,00 zł (termin i harmonogram warsztatów ustalamy indywidualnie).

 

 


 

Wszystkie produkty otrzymujecie Państwo od nas, a gotowe wypieki zabieracie z sobą jak i nasz zakwas i „suche” produkty na pierwszy chleb po powrocie do domu.

 

Szczegóły do uzgodnienia – preferowany kontakt tel. 514 158 766

BIESZCZADZKIE smaki

Mieszkamy w Bieszczadach w malowniczej miejscowości Smolnik w gminie Komańcza. W naszym gospodarstwie pieczemy trzy rodzaje chleba na zakwasie - "Śpiewany", "Biały" i "Żytni". Na czystych łąkach bieszczadzkich zbieramy świeże rośliny, dary tej ziemi, które są surowcem do świeżych soków wyciskanych na zimno, syropów, miodków, dżemików i powideł.

Przeczytaj pełną historie

BIESZCZADZKI NEWSLETTER

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o produktach, promocjach i wydarzeniach.

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

Bogdan Ablewski Smolnik 9,
38-543 Komańcza, woj. podkarpackie

Otwarte codzeinnie od 8:00 do 18:00

+48 504 756 366

bieszczadzkiesmaki@gmail.com

@bieszczadzkie.smaki