WARSZTATY PIEKARNICZO - SEROWARSKIE

Większość z nas chleb je codziennie. Dla większości, to niezbędny element śniadań czy kolacji. Pewnie dlatego nie zawsze pamiętamy o pracy, jaką trzeba włożyć w jego produkcję i uzyskanie dobrego smaku.
DOSTĘPNE TERMINY

warszrarty piekarniczo serowarskie duze

Podczas warsztatów upieczemy chleb na 17-letnim zakwasie.  Poznacie cały proces wypieku. Nie będzie to jedynie teoria, ponieważ każdy z uczestników upiecze swoje własne bochenki.

Poznajcie zapach świeżego chleba. Smak chrupiącej kromki z masłem, własnoręcznie zrobionym. Do tego własnoręcznie zrobiony ser,  jogurt i kefir.

Zobaczycie, że nawet mieszkając i pracując w mieście, możecie zadbać o siebie.

Zapraszamy serdecznie do naszej cudownej 130-letniej łemkowskie chyży, do Smolnika nad Osławą.

Trzeba sobie zarezerwować 6, a może i 7 godzin.

Opowiemy o mąkach, o ziarnach, o zakwasie – jak go przechowywać, o mleku, bakteriach w jogurcie i kefirze, a także o probiotykach.

Na początku nastawiamy jogurt i kefir, następnie zarobimy dwa różne chleby na zakwasie.

Gdy włożymy chleb do forem (rośnie ok. 4-5 h), wtedy przystąpimy do nauki robienia sera. Wytworzenie sera również trwa kilka godzin, na szczęście w tym czasie możemy zająć się równie ciekawymi rzeczami, m.in.: zrobić masło czy upiec pachnące drożdżowe bułeczki.

Nie przerażajcie się, szybko i sprawnie uwiniemy się z robotą. Będzie czas w  przerwach na kawę, ziołową herbatę, posmakowanie nalewek i innych naszych specjałów. Z pewnością ani głodni, ani spragnienie nie będziecie, przeciwnie. Każdy uczestnik naszego spotkania, własnymi rękoma wykona wszystkie w/w specjały. Zaopatrzony w fartuch i wszystkie potrzebne sprzęty, przystąpi do pracy.

 

 

Uczestnik dostaje od nas wszystko to, co wykona podczas warsztatów oraz dodatkowo kilka prezentów:

  • dwa chleby z ziarnami
  • dwa chleby białe 
  • osełkę masła
  • ok 10-12 bułeczek
  • ok 0,5 kg sera podpuszczkowego
  • buteleczkę jogurtu 0,3l
  • buteleczkę kefiru 0,3l 
  • dwa słoiki zakwasu 0,5l 
  • odmierzone suche składniki  do upieczenia dwóch rodzajów chleba (pierwszy raz w swoim domu) 
  • dużo radości, miłości i ciepła.

 


Przydatne informacje

Warsztaty organizowane są w małych kameralnych grupach maksymalnie 6 osób. Minimalna ilość uczestników to 3 osoby.

Koszt warsztatów to 440 zł od osoby.

Warsztaty indywidualne 1040 zł 

Zajęcia zazwyczaj zaczynamy o godz. 9:00. Kurs trwa 6-7 godzin razem z przerwami. 

Co przynieść? dobry humor :) i zapał do pracy

Jak się ubrać?  Wygodne obuwie, odzież która może się czasami pobrudzić.

 


 

BIESZCZADZKIE smaki

Mieszkamy w Bieszczadach w malowniczej miejscowości Smolnik w gminie Komańcza. W naszym gospodarstwie pieczemy trzy rodzaje chleba na zakwasie - "Śpiewany", "Biały" i "Żytni". Na czystych łąkach bieszczadzkich zbieramy świeże rośliny, dary tej ziemi, które są surowcem do świeżych soków wyciskanych na zimno, syropów, miodków, dżemików i powideł.

Przeczytaj pełną historie

BIESZCZADZKI NEWSLETTER

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o produktach, promocjach i wydarzeniach.

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

Bogdan Ablewski Smolnik 9,
38-543 Komańcza, woj. podkarpackie

Otwarte codzeinnie od 8:00 do 18:00

+48 504 756 366

bieszczadzkiesmaki@gmail.com

@bieszczadzkie.smaki