smolnikowanie plakat www min 1
Zapraszamy na drugą edycję Bieszczadzkiego Smolnikowania 28 maja 2022!  Wiosenne Smolnikowanie to spotkanie miłośników czosnku niedźwiedziego. 
 
Tak jak w zeszłym roku, to właśnie czosnek będzie królował na naszych stołach. Kolejna edycja Smolnikowania będzie także uwieńczeniem naszych cosobotnich spotkań live, podczas których wraz z uczestnikami piekliśmy chleby oraz dzieliliśmy się naszą wiedzą. 

ZOBACZ RELACJE Z UBIEGŁEGO ROKU

Zaczynamy o godzinie 10:00!  

  

Program Smolnikowania:

10:00 - oficjalne otwarcie
10:30 - I gotowanie pesto z czosnkiem niedźwiedzim z degustacją
11:30 - kucharz niespodzianka
12:30 - II gotowanie pesto z czosnkiem niedźwiedzim z degustacją
13:30 - kucharz niespodzianka
14:30 - III gotowanie pesto z czosnkiem niedźwiedzim z degustacją
 

Mamy dla Was również warsztaty tematyczne, na które obowiązują zapisy. Ilość miejsc jest mocno ograniczona, więc kto pierwszy ten lepszy!

10:05 - I cz. warsztatów pieczenia chleba
11:05 - I cz. warsztatów pieczenia proziaków
12:05 - I cz. warsztatów z podpłomykami
 
12:30 - II cz.warsztatów pieczenia proziaków (dla osób z I cz.)
13:30 - II cz.warsztatów z podpłomykami (dla osób z I cz.)
14:30 - II cz.warsztatów pieczenia chleba (dla osób z I cz.)

Na pierwszej części będziemy nastawiać ciasto do rośnięcia, podczas drugiej części będziemy wypiekać.
 

Poza naszym sztandarowym makaronem z pesto, będą też inne smaczki z czosnku niedźwiedziego:

  • małe ziemniaczki hasselback, oczywiście z pesto - a dla chętnych z boczusiem,
  • nasz ser paneer z grilla w wersji wytrawnej,
  • do tego degustacja naszych syropów, a jeśli będzie chłodno to zapewniamy ciepłą herbatę.
 

Wstęp wolny!

Do zobaczenia w Smolniku 9 (koło Komańczy)!

 

Bardzo prosimy o przemyślaną deklarację, gdyż zależy nam, aby wszyscy zapisani wzięli udział w warsztatach. Przewidujemy również listę rezerwową na okoliczność niespodziewanych wypadków. Na warsztaty zapraszamy osoby dorosłe.
 
Zgłoszenia prosimy wysyłać do nas wiadomością prywatną na naszym Fanpagu. W zgłoszeniu prosimy podać imię i nazwisko uczestnika wraz z numerem telefonu.
 

 


#SMOLNIKOWANIE2022

WYDARZENIe NA FB

 

BIESZCZADZKIE smaki

Mieszkamy w Bieszczadach w malowniczej miejscowości Smolnik w gminie Komańcza. W naszym gospodarstwie pieczemy trzy rodzaje chleba na zakwasie - "Śpiewany", "Biały" i "Żytni". Na czystych łąkach bieszczadzkich zbieramy świeże rośliny, dary tej ziemi, które są surowcem do świeżych soków wyciskanych na zimno, syropów, miodków, dżemików i powideł.

Przeczytaj pełną historie

BIESZCZADZKI NEWSLETTER

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o produktach, promocjach i wydarzeniach.

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

Bogdan Ablewski Smolnik 9,
38-543 Komańcza, woj. podkarpackie

Otwarte codzeinnie od 8:00 do 18:00

+48 504 756 366

bieszczadzkiesmaki@gmail.com

@bieszczadzkie.smaki