pesto duze bieszczadzkie smaki

 

Serce nam się raduje na myśl o tym, że pod tą bezkresną śnieżną kołderką, szykuje się do wzrostu nasze bieszczadzkie “zielone złoto” czyli czosnek niedźwiedzi. Już się nie możemy doczekać pierwszych zbiorów! I tego, gdy pierwszy słoiczek naszego pesto będzie mógł wyruszyć w świat, zgodnie z Waszym życzeniem!

O znakomitych właściwościach czosnku, długo by się rozpisywać, warto jednak przypomnieć o tych najważniejszych - wspomaga wątrobę w procesie odtruwania organizmu, zmniejsza lepkość krwi, a tym samym zapobiega miażdżycy, udarom, zawałom serca i chorobie wieńcowej. Działa jako silny przeciwutleniacz, dzięki czemu czosnek niedźwiedzi znalazł zastosowanie w medycynie naturalnej, gdyż jest stosowany do zapobiegania i leczenia chorób nowotworowych. Działa także bakteriobójczo - nie zaburza ani nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej układu pokarmowego. Składniki zawarte w czosnku wzmacniają jego działanie w zwalczaniu bakterii, wirusów i grzybów chorobotwórczych. Jednym słowem - samo zdrowie!

Pragniemy przypomnieć Wam nasz niezawodny przepis na makaron z pesto z czosnku niedźwiedziego. Podbija on najbardziej wybredne podniebienia! Jeśli jesteś miłośnikiem naturalnych składników i lubisz kuchnię wegetariańską, masz ograniczoną ilość czasu, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie.

pesto duze3 bieszczadzkie smaki

 

 

 

 

Makaron z pesto z czosnku niedźwiedziego

(czas przygotowania ok. 20 minut)

 

Składniki:

  • 200 g makaronu kokardek:)

  • 5 łyżek naszego pesto z czosnku niedźwiedziego

  • 3 pomidory

  • 2 łyżki uprażonych pestek słonecznika

  • tarty parmezan

  • oliwa z oliwek

  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

  1. Makaron wrzucamy do dużego garnka z wrzątkiem, łyżką soli i kroplą oliwy. Gotujemy wedle zaleceń na opakowaniu.

  2. Na dużej patelni, podsmażamy na łyżce oliwy pokrojone w kostkę pomidory.

  3. Do pomidorów dodajemy 5 łyżek pesto z czosnku i smażymy 3 minuty na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy ugotowany wcześniej makaron, trochę oliwy i smażymy razem jeszcze przez minutę. Doprawiamy solą i pieprzem, wg uznania.

  4. Podajemy z uprażonym słonecznikiem i startym parmezanem.

Smacznego!

 

 


PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO DOSTĘPNE W NASZYM SKLEPIE

PRZEJDŹ DO PRODUKTU

 

BIESZCZADZKIE smaki

Mieszkamy w Bieszczadach w malowniczej miejscowości Smolnik w gminie Komańcza. W naszym gospodarstwie pieczemy trzy rodzaje chleba na zakwasie - "Śpiewany", "Biały" i "Żytni". Na czystych łąkach bieszczadzkich zbieramy świeże rośliny, dary tej ziemi, które są surowcem do świeżych soków wyciskanych na zimno, syropów, miodków, dżemików i powideł.

Przeczytaj pełną historie

BIESZCZADZKI NEWSLETTER

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o produktach, promocjach i wydarzeniach.

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

Bogdan Ablewski Smolnik 9,
38-543 Komańcza, woj. podkarpackie

Otwarte codzeinnie od 8:00 do 18:00

+48 504 756 366

bieszczadzkiesmaki@gmail.com

@bieszczadzkie.smaki