Z niemałą ekscytacją, chcemy przestawić nasz Bieszczadzki hummus, czyli hummus w wersji z czosnkiem niedźwiedzim.

 

Hummus z pesto z czosnku niedźwiedziego

 

Składniki:

  • 40 g pasty tahini
  • 400 g ciecierzycy z puszki lub słoika razem z zalewą (aquafabą)
  • 20 g soku z cytryny
  • 2-3 łyżeczki pesto z czosnku niedźwiedziego
  • 1/3 łyżeczka soli (jak mamy to czosnkowej)

IMG 5746 min

 

Domowe tahini:

  • 5 g ziaren sezamu
  • 15 g oleju słonecznikowego

 

Przygotowanie:

 

Prażymy ziarna sezamu na suchej patelni, uważając, żeby się nie spaliły. Temperatura nie może być za wysoka. Gdy nasiona zaczną intensywnie pachnieć, oznacza to, że są gotowe. Wsypujemy nasiona do naczynia miksującego, mielimy.

Ciecierzycę odcedzamy nad miską, zachowując płyn zwany aquafabą - część będzie potrzebna do hummusu, a resztę możemy wykorzystać do innych dań. Z aquafaby można też zrobić świetne wegańskie bezy. Sezam zgarniamy na dno naczynia miksującego, dodajemy olej i ponownie miksujemy. Po drugim miksowaniu tahini powinno być gładkie i jednolite. Jeśli są w nim grudki, powtarzamy miksowanie. 

 

IMG 5747 min  IMG 5748 min  

 

Do naczynia miksującego, dodajemy wcześniej przygotowaną pastę tahini (jeżeli używasz gotowej pasty, dodaj 40 g), odsączoną ciecierzycę, wlewamy 50 g aquafaby, sok z cytryny, pesto z czosnku niedźwiedziego i 1/2 łyżeczki soli. Miksujemy przez ok. 1 minutę. 

 

IMG 5749 min  IMG 5750 min  IMG 5752 min

 

Hummus jest gotowy. Można go przełożyć do szczelnie zakręcanego słoika i trzymać w lodówce.

 

IMG 5753 min

 

Smacznego!

 


PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO DOSTĘPNE W NASZYM SKLEPIE

PRZEJDŹ DO PRODUKTU

 

BIESZCZADZKIE smaki

Mieszkamy w Bieszczadach w malowniczej miejscowości Smolnik w gminie Komańcza. W naszym gospodarstwie pieczemy trzy rodzaje chleba na zakwasie - "Śpiewany", "Biały" i "Żytni". Na czystych łąkach bieszczadzkich zbieramy świeże rośliny, dary tej ziemi, które są surowcem do świeżych soków wyciskanych na zimno, syropów, miodków, dżemików i powideł.

Przeczytaj pełną historie

BIESZCZADZKI NEWSLETTER

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o produktach, promocjach i wydarzeniach.

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

Bogdan Ablewski Smolnik 9,
38-543 Komańcza, woj. podkarpackie

Otwarte codzeinnie od 8:00 do 18:00

+48 504 756 366

bieszczadzkiesmaki@gmail.com

@bieszczadzkie.smaki