Pierwsze Smolnikowanie za nami! Dziękujemy wszystkim, którzy byli z nami 15 maja na wiosennej edycji z czosnkiem niedźwiedzim w tle. Inspiracją do powstania tego wiosennego wydarzenia było niemieckie święto czosnku niedźwiedziego zwane Bärlauchtage, obchodzone w Badenii - Wirtembergii, wspominaliśmy o nim już na naszym blogu. Ze względów formalnych nasze wydarzenie przeniesione zostało z majówki na Zimną Zośkę, pogoda jednak po całym tygodniu straszenia, okazała się sprzyjać.

 

Kopia DSC07834 min

 

O godzinie 11 w sobotę, wszystko było gotowe, namiot czekał na przyjęcie gości. Dzięki uprzejmości naszych znajomych z Bistro-Rent, stanęły wygodne palniki do gotowania. 

 

182775890 841216546739625 8410266512212823965 n

Kopia DSC07808 min

 

Na początku przeprowadziliśmy pokaz gotowania makaronu z pesto z czosnkiem niedźwiedzim. Następnie uczestnicy Smolnikowania spróbowali swoich sił i przygotowali swoje wersji tego wyśmienitego dania.

 187150164 760796754603129 1393232267100377636 n

Kopia DSC07788 min

Kopia DSC07898 min

Kopia DSC07950 min

 

Podczas Smolnikowania wszyscy obecni mieli okazję spróbować innych dań - ziemniaków Hasellback, grillowanego sera paneer z konfiturą, był też świeżo upieczone chleby  - chleb żytni i “śpiewany”. Sporo z tych smaków okazało się wielkim zaskoczeniem dla uczestników.

Bogdan łapał się czasami za głowę, patrząc na poczynania warsztatowiczów, ale wszyscy wyszliśmy zadowoleni i rozsmakowani w serwowanych daniach.

 

Kopia DSC07969 min

 

Mieliśmy gości z różnych zakątków Polski, między innymi odwiedziła nas ekipa z Topkarpacie oraz Ada z rodziną z Proziaka Bieszczadzkiego.

Ada została z nami dłużej i następnego dnia upiekliśmy wspólnie proziaki bieszczadzkie. Było pysznie! Planujemy i mamy nadzieję, że Smolnikowanie będzie imprezą cykliczną i na pytanie gdzie w Bieszczady? Będzie można polecać i rezerwować czas na Smolnikowanie!

 

Do następnego smolnikowania!

 

BIESZCZADZKIE smaki

Mieszkamy w Bieszczadach w malowniczej miejscowości Smolnik w gminie Komańcza. W naszym gospodarstwie pieczemy trzy rodzaje chleba na zakwasie - "Śpiewany", "Biały" i "Żytni". Na czystych łąkach bieszczadzkich zbieramy świeże rośliny, dary tej ziemi, które są surowcem do świeżych soków wyciskanych na zimno, syropów, miodków, dżemików i powideł.

Przeczytaj pełną historie

BIESZCZADZKI NEWSLETTER

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o produktach, promocjach i wydarzeniach.

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

Bogdan Ablewski Smolnik 9,
38-543 Komańcza, woj. podkarpackie

Otwarte codzeinnie od 8:00 do 18:00

+48 504 756 366

bieszczadzkiesmaki@gmail.com

@bieszczadzkie.smaki