Wielkimi krokami zbliża się świąteczny czas. To dobra okazja, by podarować swoim bliskim choć odrobinę cudownych Bieszczadów. Po sukcesie naszej zeszłorocznej paczki (przypomnijmy sobie jej perypetie), postanowiliśmy i w tym roku, przygotować dla Was paczkę, byście mogli podarować ją tym, których kochacie.
Skomponowaliśmy więc wyjątkową Bieszczadzką Paczkę, wypełnioną wybornymi niespodziankami prosto z naszej spiżarni. Kto nas zna, ten wie na co nas stać.
Nie próżnowaliśmy.
Postawiliśmy na Wasze ulubione produkty, które starannie ze sobą skomponowaliśmy, abyście mogli podarować je tym, których kochacie najbardziej. Ich unikatowy charakter na pewno Was zaskoczy, ponieważ przybrały one nową odsłonę. Ubraliśmy je w odświętne szaty i z dbałością o każdy detal, zapakowaliśmy w piękną, stylową, drewnianą skrzyneczkę.
CO SKRYWA NASZA SKRZYNIA?
NALEWKA – SOSNÓWKA
Nalewka sosnowa ma wiele zastosowań. Warto więc ją trzymać w domowej apteczce w pogotowiu. Pomocna jest w nieżytach dróg oddechowych, bólach gardła, zapaleniu oskrzeli, jamy ustnej i przewlekłym kaszlu. Ze względu na właściwości antyseptyczne i moczopędne nalewkę sosnową pijemy też przy stanach zapalnych dróg moczowych, pęcherzyka żółciowego, zaburzeniach przemiany materii.Mówi się też o jej antydepresyjnym działaniu!
NALEWKA – TARNINÓWKA
Nalewka z tarniny, jest nalewką szlachetną, delikatną, smakowo w okolicach śliwki i wiśni o przepięknej barwie czerwieni, nieco zapomnianą ze względu na trudność pozyskania surowca, nieprzyjemne kolce, którymi pokryty jest krzew, cierpki smak niepozornego owocu, który trudno zamienić na słodki bukiet niespotykanych aromatów.
ZIOŁOWA SÓL BIESZCZADZKA Z BLUSZCZYKIEM KURDYBANKIEM
Sól ziołowa to mieszanka soli z aromatycznymi ziołami. Przyprawa nadaje się jako dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek, między innymi do caprese. Idealnie harmonizuje się z dresingami, sosami, surówkami oraz daniami z warzyw. Polecana jest również do dań z ziemniaków, mięs, ryb i grzybów. Może być stosowana jako substytut zwykłej kuchennej soli. Polecana jest dla osób, które szukają urozmaicenia od tradycyjnie słonego smaku, codziennie przygotowywanych potrawach.
MIODEK Z MNISZKA LEKARSKIEGO Z DREWNIANĄ PAŁECZKĄ
W medycynie wykorzystywany już w X wieku. Mniszek lekarski szczególnie zalecany jest w przypadku schorzeń wątroby i woreczka żółciowego – między innymi w marskości wątroby i po przebytym wirusowym zapaleniu wątroby. Ze względu na działanie moczopędne, mniszek jest pomocny w infekcjach dróg moczowych, chorobach pęcherza, nerek, kamicy moczowej.
POWIDŁO ŚLIWKOWE
Konfitury i powidła to produkt bardzo sezonowy. Krótkie partie, czasami przy nieurodzaju owoców może wystąpić brak w danym roku. Nasze przetwory zawierają tylko owoce i cukier. Do ich produkcji nie używamy żadnych konserwantów.
BIESZCZADZKIE PIERNICZKI
Nasze kruche pierniczki swój wyjątkowy aromat zawdzięczają delikatnym składnikom. Prawdziwe masło, jajka od szczęśliwych kurek, mąka z małego młyna i szczypta cynamonu.
BIESZCZADZKA HERBATKA
Bieszczadzkie suszone owoce: jabłka, dzika róża, leśna jeżyna, nuta orientu laska cynamonu, goździki i skórka pomarańczy. Niepowtarzalny smak herbaty, w połączeniu z miodkiem, smakuje wybornie.
PRZEPISY NA DANIA Z PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO
6 niezawodnych przepisów na dania z pesto z czosnku niedźwiedziego – nasze autorskie przepisy jak wyczarować pyszności w skład, których wchodzi pesto z czosnku niedźwiedziego.
NOTATNIK BIESZCZADZKIEGO ZIELARZA
Notatnik bieszczadzkiego zielarza – opisy roślin i ziół, z których korzystamy tworząc syropy, soki, nalewki i pozostałe nasze produkty.