Ser paneer to rodzaj domowego twarogu najczęściej wykorzystywany w kuchni indyjskiej. Wytwarzany jest ze świeżego mleka krowiego, zakwaszanego sokiem z cytryny lub limonki. Chętnie używany w potrawach wegetariańskich typu curry.
Stworzyliśmy własną modyfikację sera Paneer, czyli mówiąc krótko – ser twarogowy z mleka prosto od bieszczadzkiej krowy, zakwaszany octem. Ser o słodkim, delikatnym smaku i zwartej konsystencji.
Propozycje podania
Świetnie smakuje z wytrawną konfiturą, ale również z każdą inną. Nie ukrywamy, że wspaniale uzupełnia go duet z naszą konfiturą malinową, powidłami śliwkowymi czy miodkiem z mniszka lekarskiego. Tego smaku się nie zapomina.
Podobnie jest w przypadku gdy ser paneer przygotowujemy na ciepło. Wersja grillowana ma chyba jeszcze więcej zwolenników. Dostępny jest u nas ser krojony w plastry, solony, przygotowany właśnie do tego, by usmażyć go na patelni grillowej lub delikatnie podpiec.
Smacznego!