Zapraszamy na kolejną 4 edycję Wiosennego Smolnikowania już 25 maja 2024! Wstęp wolny
Wiosenne Smolnikowanie to święto miłośników czosnku niedźwiedziego i chleba na zakwasie. Spotkanie to wpisało się w nasz kalendarz na dobre i jest to juzż tradycja.
Tak, jak w zeszłym roku, to właśnie czosnek i chleb będą królować na naszych stołach.
Zaczynamy o godzinie 10:00 przywitaniem gości, po którym rozpocznie się wspomniana biesiada, trwająca do godziny 16:00.
Podczas tego czasu będziemy się świetnie bawić i celebrować to święto w Smolniku, wśród przyjaciół i nowo poznanych ludzi.
A co nas czeka w tym dniu?
- Pokazy i pyszne dania z wykorzystaniem czosnku niedzwiedziego, które przygotują kucharze: Krzysiek z Bistro Rent, Kamil i Rafał z Karczmy Jawor przy PKL Solina,
- Warsztaty/pokazy tematyczne takie jak:
– produkcja serów i wypalanki w drewnie,
– mikro makrama,
– wytwarzanie z wilkliny,
– prezentacja aniołów na starych deskach. - wspólne gotowanie makaronu pesto z degustacją, nie zabraknie też innych przepisów z wykorzystaniem czosnku niedźwiedziego,
- pokaz chlebów z mąki orkiszowej dla cukrzyków/diabetyków – prowadzenie Piotr z grupy Warsztatowa Chyża
- pokaz warsztatów z naszym chlebem „śpiewanym”, który będzie transmitowany na żywo na grupę Warsztatowa Chyża,
- degustacje chlebów – prezentowanego chleba dla diabetyków oraz dobrze Wam znanych naszych chlebów z masłem z czosnku niedźwiedziego i smalców,
- degustacja małe ziemniaczki hasselback, oczywiście z pesto – a dla chętnych z boczusiem,
- degustacja naszego wędzonego sera paneer
- degustacja bagietek, bułek,
- degustacja naszych syropów,
- jeśli będzie chłodno to zapewniamy ciepłą herbatę.,
- ognisko, biesiada, muzyka, rozmowy, zabawa
Zapraszamy więc wszystkich serdecznie! Przyjdźcie i dołączcie do nas w tej wyjątkowej biesiadzie, pełnej smakowitych wrażeń i miłych spotkań. Do zobaczenia na Smolnikowaniu!