Herbaty

Naturalne herbatki przygotowujemy z lokalnych owoców oraz z ziół i kwiatów rosnących dziko na czystych, bieszczadzkich łąkach. Korzystamy z przypraw takich jak goździki, hibiskus czy suszona cytryna. Napary z herbat to pyszny sposób na umilenie sobie długich wieczorów.

Starannie dobrane kompozycje ziołowe produkujemy na bazie najwyższej jakości, ekologicznych surowców. Ziele podbiału i dzikiego bzu wzmacnia organizm pomagając zwalczać infekcje. Pokrzywa to roślina, która ma moc usuwania toksyn z naszego ciała. Polecana do systematycznego stosowania, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym.

Herbatka na oczyszczenie

Herbata oczyszczająca to mieszanka ziela pokrzywy z suszoną pomarańczą. Pokrzywa to roślina, która ma moc usuwania toksyn z naszego ciała. Tak naprawdę boimy się więc pokrzyw tylko ze względu na cieniutkie igiełki. Roślina swoimi parzącymi włoskami chroni jednak prawdziwe skarby. Pokrzywa jest bowiem źródłem witamin i minerałów. Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) – jest powszechnie znaną rośliną, występującą praktycznie na całym świecie – za wyjątkiem kręgu polarnego i Afryki Południowej. Łodyga i liście tego popularnego zarówno surowca zielarskiego, zawierają witaminy A i C, są bogate w kwasy organiczne, flawonoidy, garbniki, aminy, karotenoidy i mnóstwo chlorofilu. Pokrzywa pomaga w oczyszczaniu organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii, ułatwiających wydalanie mocznika. Pokrzywa pozwala podnieść poziom hemoglobiny i ilość czerwonych krwinek, a także obniżyć poziom cukru we krwi.

Do pokrzywy zebranej na bieszczadzkich łąkach dodaliśmy ekologiczne pomarańcze, które podbijają aromat. Pomarańcza, oprócz tego, że jest bogata w witaminę C, ma właściwości ochronne i oczyszczające. Po więcej informacji o pokrzywie zapraszamy do artykułu na naszym blogu.

 

Herbatka na przeziębienie

Jesień i zima to pory roku obfitujące w infekcje, gorsze samopoczucie, katar, kaszel i gorączkę. Przygotowaliśmy mieszankę ziół i owoców, która pomoże uporać się z objawami przeziębienia. W składzie znajdują się zebrane przez nas liście podbiału i owoce bzu czarnego, które starannie wysuszyliśmy. Aby dodać jeszcze więcej witamin do mieszanki dołączyliśmy także suszoną cytrynę. Czarny bez ma silne działanie wspomagające odbudowę odporności organizmu. Owoce bzu czarnego zawierają glikozydy antocyjanowe, cukry, pektyny, garbniki, kwas foliowy, kwas jabłkowy i chlorogenowy, witaminy z grupy B, witaminy C i P, prowitaminę A, niewielkie ilości olejku oraz sole mineralne. Owoce bzu czarnego posiadają właściwości przeciwgorączkowe, przeciwbólowe, moczopędne i odtruwające. Ponadto bakteriobójcze i wirusobójcze. Podbiał jest zielem stosowanym na problemy z górnymi drogami oddechowymi. Sprawdza się w walce z kaszlem i drapaniem w gardle. Liście podbiału zawierają przede wszystkim śluzy, olejek eteryczny, gorycze, garbniki, inulinę, cholinę, kwas galusowy. Preparaty z liści podbiału działają osłaniająco, wykrztuśnie, przeciwkaszlowo oraz przeciwskurczowo. Więcej informacji na temat niezwykłych właściwości bzu i podbiału zapraszamy na naszego bieszczadzkiego bloga.