Czosnek niedźwiedzi jest jednym z pierwszych zwiastunów wiosny. Występuje w naturze, ale i z łatwością uprawiany jest w ogrodzie. Lubi ziemię próchniczną, teren zacieniony, wilgotny, ale nie podmokły.
Ważny jest termin zbioru, bowiem bardzo krótko cieszy nas swoim widokiem, ze względu na krótki okres wegetacji. Zbieramy go przed kwitnieniem jak wykształcą się dorodne zielone liście, bardzo zbliżone pokrojem do konwalii majowej. Trzeba uważać, ponieważ liście konwalii są silnie trujące
Zbiory odbywają się wczesnym rankiem, w godzinach przedpołudniowych.
Roślina bardzo popularna u naszych zachodnich sąsiadów i w Szwajcarii, ze względu na swoje genialne właściwości. Od czasów średniowiecza cieszył się uznaniem w medycynie ludowej. Na salonach pojawił się jednak dość późno, bo w końcu XX wieku, sięgnęli po niego uznani kucharze, którzy zaczęli włączać go do restauracyjnych menu.
Czosnek niedźwiedzi ze względu na swoje właściwości, doczekał się swojego święta w Niemczech, które obchodzone jest od lat pod nazwą Bärlauchtage w miejscowości Eberbach, w kraju związkowym Badenia-Wirtembergia. W tym roku zaczyna się ono 13 marca i potrwa do 11 kwietnia. Starogermańskie przekazy łączyły zioło z niedźwiedziem. Sądzono, że niedźwiedzie po przebudzeniu z zimowego snu, posilają się młodymi listkami czosnku niedźwiedziego, by dojść do sił. Dlatego uważa się, że czosnek niedźwiedzi dodaje sił i pobudza człowieka do działania. Benedyktyni uważali, że jest skuteczny w oczyszczaniu żołądka, jelit i krwi. Pod koniec XX wieku przeprowadzono badania naukowe, dotyczące wpływu czosnku niedźwiedziego na nasze zdrowie i odkryto jego korzystne działanie. Począwszy od miażdżycy przez choroby serca, aż po problemy trawienne.
Roślina ta działa zarówno leczniczo, ale co ważne, także zapobiegawczo np. przy odkładaniu się cholesterolu na ściankach naczyń. Dodatkowo obniża ciśnienie krwi, likwiduje zawroty głowy i szumy w uszach.
Liście czosnku zawierają duże ilości siarki, a siarka jest czynnikiem likwidującym wolne rodniki w organizmie. Poza tym, zawiera znaczną ilość składników mineralnych i mikroelementów w tym magnez, żelazo, mangan i wiele innych, ważnych dla nas składników.
Fakt, że czosnek niedźwiedzi posiada tak bardzo wiele cennych właściwości, powoduje, że możemy przyrządzać go na bardzo wiele różnych sposobów:
- Pesto z czosnku niedźwiedziego
- Suszony czosnek do sosów
- Zielone listki do sałatki
- Czosnek niedźwiedzi z pokrzywą przyrządzony jak szpinak
- Czosnek niedźwiedzi jako dodatek do masła
- Czosnek niedźwiedzi jako dodatek do jajecznicy (świeże krojone listki)
- Czosnek niedźwiedzi miksowany jako dodatek do ziemniaków gotowanych (puree) a także pieczonych Hasselback
- Naleśniki z farszem z sera białego z dodatkiem czosnku
- Świetnie się mrozi w postaci zmiksowanej jak i całe liscie
- Czosnek niedźwiedzi kiszony, ale to tylko dla koneserów:)