Konfitury i powidła, produkty naturalne z Bieszczad, które znajdziesz w naszej ofercie, są wypadkową naszych szerokich inspiracji oraz urodzaju, który w każdym sezonie jest inny. To też jest powodem, dla którego często produkujemy krótkie partie danych smaków. Większość owoców wykorzystywanych do produkcji konfitur zbieramy samodzielnie, choć czasem posiłkujemy się również dostawami od lokalnych rolników. Wyjątkowy smak, eko produkty.
Nasza zdrowa żywność pozbawiona jest substancji żelujących, jedynie owoce i cukier, który pełni funkcje konserwujące. Od lat tworzymy przetwory korzystając przepisów babci. Zdrowe syropy i pyszne konfitury. Wszystkie nasze produkty przygotowujemy ręcznie, w naszej kuchni w Smolniku.
Wykonywane z ogromną dbałością o smak i najmniejszy szczegół, z lokalnych owoców i ziół są produktem ekologicznym. Przetwory naszej produkcji to propozycja również dla wegan i osób chcących delektować się zdrową żywnością. Syrop z nostrzyka żółtego, sól z kurdybankiem, konfitura z płatków mniszka i wiele innych. Sprawdź co dla Ciebie mamy.
Pogoda w Bieszczadach bywa kapryśna, czasem zdarzą się przymrozki nawet w czerwcu, co skutkuje przemarznięciem kwiatów i brakiem owoców. Czasem, zdarzają się plony tak obfite, że ciężko je wszystkie przetworzyć. Dlatego, wiele z naszych słodkich słoiczków występuje w któtkich partiach, a wybrane wcześniej smaki, w kolejnych latach, już się nie pojawiają. To pozwala nam eksperymentować, bawić się smakami i aromatami owoców. Dlatego pośpiesz się i nie przegap naszych nowości.
Konfitury i powidła doskonale sprawdzą się jako dodatek do deserów, lodów, naleśników i innych potraw. Bardzo dobrze komponują się także z zimową herbatą. Cóż jest bardziej sentymentalnego, niż jeszcze ciepły chleb z masłem i domową konfiturą? Dla nas to wspomnienie popołudni spędzonych u Babci, która częstowała nas szybką przekąską na słodko, ze szczyptą miłości i porcją witamin z owoców z jej sadu.
Żywność naturalna, czyli domowe przetwory bieszczadzkie to propozycja zdrowych i smacznych produktów regionalnych. Nasz internetowy sklep ze zdrową żywnością oferuje zapomniane przetwory z notesu babci wykonywane ręcznie w bieszczadzkiej stuletniej chyży. Większość naszych wyrobów to produkty wegańskie oraz produkty wegetariańskie. Zapraszamy w Bieszczady!
Czeko powidełka
Zdrowa Nutella, brzmi ciekawie, prawda? Przygotowaliśmy coś słodkiego, dla młodszych smakoszy. Czekopowidełka to nic innego jak powidła śliwkowe z dodatkiem gorzkiej czekolady, kakao i odrobiny cukru. Sprawdzi się idealnie na twarożek, do jogurtu z bakaliami czy na kanapkę do szkoły. Gorzka czekolada i kakao ma szereg właściwości, które mają właściwości na zdrowie naszego organizmu. Przede wszystkim obniżają ciśnienie karwi i zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy. Śliwki długo pieczemy w starym piecu opalanym drewnem, powstałe powidła posiadają polifenole, silne antyoksydanty.
Czekośliwka z chilli
Powidła śliwkowe z czekoladą, kakao i chilli to propozycja dla starszych amatorów domowej Nutelli. Odrobina chilli i zawartej w niej kapsaicyny rozgrzeją organizm i dostarczą mu witaminy C, B6, D i A, a także inne korzystne substancje.
Konfitura z czarnego bzu z jabłkiem
Owoce czarnego bzu, zwanego taki dzikim bzem, bzem lekarskim, bzowiną, bziną, hyczką, kitką czy holunderem, posiada szereg drogocennych wartości dla naszego organizmu. Działa moczopędnie i napotnie, doskonale radzi sobie z objawami przeziębienia, chorobami wątroby. Gotowane owoce czarnego bzu, połączone z duszonymi jabłkami, dają niezwykłą fakturę w konsystencji konfitury. Jabłka posiadają dużo błędnika usprawniającego pracę leki oraz wspierają proces oczyszczania przewodu pokarmowego. Polecamy każdemu kto lubi jabłka i czarny bez. Więcej o owocach wykorzystywanych do naszych przetworów znajdziesz na naszym blogu.
Konfitura z czerwonej porzeczki
Lekko kwaśna konfitura z czerwonej porzeczki. Czerwona porzeczka to dla wielu smak wakacji na wsi, który postanowiliśmy zamknąć w słoiczku z dodatkiem cukru. Do produkcji konfitur nie używamy barwników, są pozbawione konserwantów i substancji żelujących. Czerwona porzeczka ma cenny skład, w którym znajduje się mnóstwo witamin i minerałów. Wśród jej funkcji można wyróżnić, między innymi, regulację równowagi płynów w organizmie, wzmocnienie układu odpornościowego, zwalczanie infekcji, wpływa na poprawę stanu skóry i włosów, zwalcza wolne rodniki.
Marmolada do pączków
Idealna na tłusty czwartek jako wypełnienie do świeżo wypieczonych pączków – marmolada z czerwonej porzeczki, jabłka papierówki i cukru. Długo gotowana, bardzo kremowa, zachowująca swój kształt, w pięknym czerwonym kolorze. Porzeczki rosną w naszym ogrodzie w Bieszczadach, a z łąk otaczających Smolnik zbieramy jabłka.
Konfitura jagodowa
W sierpniu bieszczadzkie połoniny i łąki pełne są zdrowych, czarnych jagód. Oddalone od dróg i osad ludzkich są niezwykle czyste, duże i słodkie. Z nich przygotowujemy konfiturę jagodową. Borówki to jeden z tych owoców, które na stałe powinniśmy włączyć do naszej diety. Nie tylko kochamy ich smak, ale także pamiętamy o ich niezwykłych właściwościach zbawiennych w walce z biegunkami oraz problemami żołądkowymi. Zawarte w nich witaminy i minerały, takie jak selen, miedź, cynk czy mangan, a także witaminy C, A i B pomogą nam w problemach z podwyższonym cholesterolem, regulacją poziomu cukru w krwi czy usuną szkodliwe bakterie z naszego organizmu. W jagodach znajdziemy również fitoestrogeny, kwas foliowy i flagowy, które powstrzymują enzymy odpowiedzialne za powstawanie nowotworów hormonozależnych.
Konfitura z płatków mniszka z rabarbarem i pomarańczą
Kiedy bieszczadzkie łąki zalewa w maju dywan z żółtych kwiatów, to czas zbioru mniszka lekarskiego. Z jego płatków gotujemy konfiturę w towarzystwie rabarbaru i pomarańczy. Mniszek to jedna z najskuteczniejszych roślin zielarskich. Płatki kwiatów wraz z pomarańczą i rabarbarem tworzą niezwykłą konfiturę o niespotykanym aromacie i teksturze. Mniszek lekarski działa działa żółciopędnie, moczopędnie, ogólnie wzmacniająco, odtruwająco (oczyszczająco ze szkodliwych substancji), przeciwobrzękowo, przeciwreumatycznie, przeciwartretycznie; wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, zapobiega powstawaniu miażdżycy.
Konfitura z rabarbaru
Pokochaliśmy konfiturę z rabarbaru z różnymi dodatkami. Niezwykły smak lata, który daje rabarbar doskonale komponuje się z morelą, imbirem i żurawiną. Lekko kwaśna konfitura doskonale sprawdzi się jako dodatek do serów i mięs. Polecamy dla smakoszy kwaśniejszych przetworów.
Konfitura z truskawką z kwiatem bzu czarnego
Bieszczadzka wiosna zamknięta w słoiku. Udało nam się wyciągnąć z truskawek ich cały aromat i połączyć go z kwiatowym smakiem czarnego bzu. Konfitura nie posiada żelatyny i ulepszaczy smaku, gdyż ich nie potrzebuje. Tradycyjny przepis naszej babci wzbogaciliśmy o kwiaty czarnego bzu o niezwykłych właściwościach, o których szerzej poczytacie na na naszym blogu!
Konfitura z mirabelki i gruszki
Konfitura ze śliwki mirabelki i dojrzałych na słońcu gruszek to kolejna propozycja naszych naturalnych produktów. To idealne połączenie owoców idealnie nadaje się na kanapkę lub jako dodatek do sera paneer z grilla. Owoce pozyskujemy od lokalnych rolników, którym ufamy od wielu lat.
Konfitura pomarańcza z gruszką
Połączenie pomarańczy i gruszki nie jest popularne, ale daje niebywałe efekty. Tekstura, którą tworzą jest niezwykła, a smak czarujący. Korzystamy z lokalnych gruszek hodowanych przez zaprzyjaźnionych sadowników. Poprzez długie gotowanie owoców na starym piecu opalanym drewnem, wyciągamy z nich całą esencję, smak i słodycz, zamykając je w słoiczku do wypróbowania w Twoim domu.
Konfitura korzenna
To propozycja typowo zimowa, wręcz świąteczna. Połączenie gruszek, jabłek, pomarańcza w połączeniu z miodkiem z mniszka i przyprawami korzennymi powodują przywołanie na myśl białego puchu i świecącej choinki. Konfitura doskonale nadaje się do połączenia z kruchymi ciasteczkami, które przechodzą jej cynamonowym i goździkowym aromatem. Ot, święta szczelnie zamknięte w szklanym słoiczku.
Konfitura z jabłkiem i pomarańczą
Jabłka i pomarańcze to zdecydowanie ulubione owoce Polaków. Postanowiliśmy połączyć je w nietuzinkowej konfiturze o unikatowym smaku. Długie gotowanie wydobywa z owoców niezwykłą strukturę i głęboki smak. Jabłka zbieramy samodzielnie z jabłonek w naszym rodzinnym Smolniku, gdzie we wrześniu nabierają rumieńców od bieszczadzkiego słońca. Gar postawiony na rozgrzanym, starym piecu uwalnia zapach na całą, łemkowską chyże.
Konfitura 18+ z mirabelki i gruszki
Mirabelka i gruszka została opisana już powyżej, ale do tej konfitury dodaliśmy coś ekstra. To alkohol, który rozgrzeje każdego w zimne, jesienne wieczory. Konfitura świetnie sprawdza się do kanapek, na twarożku czy solo. Doskonale komponuje się z grillowanym serem paneer przygotowanym przez Wiesię.
Powidła śliwkowe
Śliwki skupujemy od zaprzyjaźnionych sadowników, w momencie kiedy są najbardziej aromatyczne, soczyste i dojrzałe. Można je zajadać wprost ze słoika, na kanapce lub przekładać ciasta i pierniczki. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do jesiennych i zimowych deserów a także do mięs. Choć długie gotowanie pozbawia śliwki większość witamin, nie oznacza to, że są zupełnie bezwartościowe. Wręcz przeciwnie. Są bogate przede wszystkim a potas, błonnik i antyoksydanty. Są idealnym remedium na zaparcia, wspierają pracę jelit i regulują ciśnienie krwi.
Szyszka do herbaty
Młodziutkie szyszki świerkowe w syropie z cytryny i cukru, idealne do herbaty na wzmocnienie. Propozycja dla wszystkich, którzy uwielbiają żywiczne aromaty. Spróbuj i poczuj bieszczadzki las w swoim domu. Przetwory wykonane na bazie szyszek świerkowych, są bardzo skutecznym środkiem w walce z przeziębieniem i grypą, wzmacniając jednocześnie układ odpornościowy, a także zwiększając zawartość hemoglobiny we krwi.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |