Nalewki

Nalewki to wyciągi alkoholowe z owoców, kwiatów, ziół i korzeni z dodatkiem cukru. Niezwykle aromatyczne, lekko słodkie, rozgrzewające, posiadające szereg zdrowotnych właściwości, pomagające nawet doraźnie, choćby na trawienie. Nalewki to sposób, aby zamknąć aromat kwiatów i ziół, by móc do niego wracać na długo po zbiorach. 

Nalewki to alkoholowe wyciągi z owoców, ziół, korzeni i kwiatów (bądź mieszaniny składników), zazwyczaj nie przekraczające 45% mocy. Sporządzane w procesie maceracji, czyli poprzez zalanie składników alkoholem, później dosładzane są do spożycia cukrem lub miodem. Do produkcji nalewek używa się czystego alkoholu w stężeniu od 35 do 96%. Rzadziej nalewki zalewa się innymi rodzajami alkoholu, takimi jak wino, koniak, gin czy brandy. Staropolskie księgi zawierają wiele wskazań do stosowania nalewek na wszelakie problemy zdrowotne.

Od czasów średniowiecznych alkohol był szeroko stosowany w medycynie. Bardzo często nalewki przyrządzane były jako medykamenty w klasztorach, uniwersalne środki wzmacniające, wspomagające odporność i zdrowie serca. W swojej książce pod tytułem „Nalewki zdrowotne, czyli 102 przepisy na alkohol, który wspomaga organizm” Jan Rogala zawarł przepisy na nalewki na niemal każde schorzenie. Można tam znaleźć nalewki na niestrawność, przeziębienie, działające uspokajająco, pobudzająco, a nawet te, które oczyszczają organizm z toksyn i odmładzają.

Nasze nalewki produkujemy w Bieszczadach na bazie owoców i ziół pozyskiwanych z okolicznych łąk i lasów. Wszystkie przepisy, receptury zostały wymyślone oraz pieczołowicie dopracowane przez nas samych, a w większości przypadków inspiracją była sama natura. 

Wszystkie nalewki tworzymy ręcznie w nalewkarni znajdującej się w Woli Michowej. Tam właśnie w specjalnych kadziach nasze nalewki leżakują minimum rok czasu, dopiero wtedy rozlewamy je do butelek po czym trafiają na półki naszych sklepików firmowych.

Oprócz ziół i owoców używamy wielu przypraw i dodatków, które sprawiają że smaki naszych nalewek są tak wyjątkowe. Na przykład nasza Głogówka, oprócz głębokiego smaku głogu posiada aromaty przypraw korzennych takich jak cynamon czy goździki. Wielu z Was nazywa Głogówkę nalewką świąteczną, bo kojarzy mi się bardzo ze Świętami Bożego Narodzenia właśnie przez swój piernikowy posmak.

Historia

„Nalewki są typowo polską specjalnością. Nie ma nawet w słownikach tłumaczenia słowa „nalewka” na język angielski, chociaż za nalewkę należy uznać np. dżin. Po łacinie nalewka to „tinktura”, tak dobrze znana każdemu aptekarzowi, gdyż tak przyrządza on lecznicze wyciągi alkoholowe z ziół. A więc apteczka domowa to początek kariery tych trunków” – pisze Grzegorz Russak, dr nauk rolniczych i autor programu telewizyjnego „Smaki Polskie”, propagator i autorytet kuchni myśliwskiej i staropolskiej.

Słowo nalewka pochodzi od słów „nalew” lub „nalewać”, co odnosi się do procesu „nalewania” alkoholu na zioła, owoce czy korzenie. Słowo to powszechnie pojawiło się w języku polskim dopiero w XIX wieku. Za twórcę nalewek uważa się ojca medycyny, Hipokratesa, który łączył wino z miodem. W VIII wieku, kiedy arabscy alchemicy otrzymali pierwszy w historii bimber, który po doprawieniu ziołami i miodem nazwali aqua vitae. Pilnie strzeżony przepis został spisany przez Arnauda de Villeneuve’a dopiero w XIII wieku. Kiedy farmaceuci odkryli, że alkohol wspomaga i wzmacnia działanie wielu ziół, zaczęto chorym zapisywać nalewki ziołowe. Pierwszą nalewką, przeznaczoną do zwykłej konsumpcji było rosoglio, czyli spirytus z olejkiem różanym. Nalewka ta powstała w XVI wieku we Włoszech. W Polsce rosoglio znane pod nazwą rosolis do lat 50. XX. Kolejne znane likiery to Chartreuse, wyprodukowane w opactwie La Grande Charteuse w 1605 roku oraz Benedyktynka, wyprodukowana przez benedyktynów z Normandii. W szybkim czasie nalewki i likiery zyskały tak wielką popularność, że w każdy naród w Europie posiadał charakterystyczny dla siebie trunek.

Do naszego kraju moda na ratafie, likwory czy kordiały (wtedy tak nazywano słodkie nalewki owocowe) dotarła prawdopodobnie z Francji wraz z Henrykiem Walezym w XVI wieku. Wtedy też rozpoczęto produkcję krupnika, czyli słodkiej miodowo-korzennej nalewki. Niedługo później, w każdej dworskiej apteczce stało już kilka nalewek, których receptury przekazywano z pokolenia na pokolenie w domowych almanachach nazywanych „Silva rerum” (dosł. „Las rzeczy”), a często dopiero w testamencie. XVIII i XIX to złote lata polskiego nalewkarstwa, przystopowane dopiero przez wybuch II wojny światowej i powojenną kulturę PRL. W XIX wieku zainteresowanie staropolskimi recepturami na nalewki znacznie wzrosło. Wskazuje na to ogromna liczba publikacji i książek dotyczących gorzelnictwa z przełomu XVII i XIX wieku. W księgach można znaleźć wskazania do stosowania wybranych nalewek na różne schorzenia. Przykładowo – sosnówkę czy jałowcówkę stosowano w przeziębieniach, nalewkę z czosnku przy problemach z krążeniem, anyżówkę przy zaburzeniach przewodu pokarmowego, a nalewkę z dzikiego bzu na gorączkę.

Tylko legalny alkohol

Jesteśmy zaufanym producentem

Alkohol dla pełnoletnich

Reaguj, gdy nieletni spożywa alkohol

Chroń siebie i innych

Nie prowadź samochodu pod wpływem

W ciąży nie pije alkoholu

Dbaj o zdrowie swojego dziecka

BZIANKA
Nalewka na kwiatach czarnego bzu. Niezwykle delikatna, kwiatowa, słodka. Posiada pozytywne działanie na nasz organizm. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, na co pomagają syropy z kwiatów czarnego bzu. Dlatego warto zapoznać się z właściwościami leczniczymi i tym, jakie składniki i witaminy posiada ta niezwykła roślina. Czarny bez utrwalony alkoholem ma właściwości przeciwwirusowe. Dodatkowo, działa wykrztuśnie, chroni błony śluzowe w drogach oddechowych. Pełny opis kwiatów czarnego bzu posiadamy w naszym Vademecum na blogu, link.

DZIĘGIELÓWKA
Dzięgielówka jest nalewką na bazie arcydzięgla z dodatkiem aromatu przypraw korzennych. Niezwykle głęboka i ciekawa w smaku posiada szereg zdrowotnych właściwości. Korzeń arcydzięgla, nieco już zapomniany, wykorzystywany jest jako przyprawa. Roślina ma przyjemny, dość silny aromat i lekko gorzki, korzenny smak. Owocem jest rozłupnia. Roślina zawiera olejek eteryczny, kwasy organiczne, flawonoidy, garbniki, pektyny, żywice, cukry i związki goryczkowe. Niektórzy doszukują się w smaku dzięgla aromatów anyżowych, lukrecjowych czy waniliowych. Zwany jest anielskim zielem, gdyż według podań francuskich, swoją nazwę zawdzięcza archaniołowi Rafałowi. Kiedy w X w. we Francji straszliwe żniwo zbierała dżuma, pewien mnich modlił się o ocalenie. Ukazał mu się archanioł Rafał i kazał na brzegu rzeki odszukać roślinę wyższą od człowieka, stojącą na grubej łodydze, o dużych pierzastych liściach i drobnych zebranych w kiście kwiatach. Mnich zastosował się do instrukcji i sporządził lek z odnalezionego ziela. Jeszcze przez kilkaset lat, ilekroć pojawiały się w Europie zarazy, zalecano żucie korzenia arcydzięgla i sporządzanie z niego leczniczych eliksirów.

Więcej o niezwykłych właściwościach arcydzięgla lekarskiego, zwanego również dzięglem litworem, znajdziecie na naszym blogu, link.

GŁOGÓWKA
Nalewka z głogu to kopalnia smaków i właściwości zdrowotnych. Głóg jest często nazywany „walerianą serca” z racji leczniczego działania w chorobach tego narządu. Przetwory z głogu cenione były już w medycynie ludowej. Owoce wspomagają układ krążenia, obniżają ciśnienie, działają uspokajająca, likwidują napięcie i nadpobudliwość. Do naszej nalewki z owoców głogu dodaliśmy mieszankę przypraw korzennych, nadając głodówce aromat iście świąteczny. Cynamon i goździk idealnie współgrają ze smakiem czerwonych owoców przenosząc smakoszy w pokryty śniegiem krajobraz. Niektórzy z naszych Gości, podczas testowania Głogówki słyszeli dzwoneczki z sań Świętego Mikołaja 😉
Nalewka doskonale sprawdzi się na jesienne i zimowe wieczory. Poprawi krążenie i rozgrzeje zmarznięte stopy i dłonie. O szerokich właściwościach głogu rozpisujemy się szerzej na naszym blogu, na którego zapraszamy – link

KONOPIATKA
Konopie siewne, popularyzowane w ostatnim czasie, to rośliny niezawierające związków psychoaktywnych. Znane pod nazwą CBD posiadają kannabidiole, czyli organiczne związki chemiczne z grupy kannabioidów, mające niebagatelny i zbadany wpływ na walkę z bezsennością, nowotworami oraz zaburzenia psychicznymi. Przygotowana przez nas konopiatka, czyli nalewka na konopiach siewnych, to nalewka o ciekawym, słodko-goryczkowym smaku, delikatnie trawiasta i słodowa.

NOSTRZYKÓWKA
Nalewka, w której znajdziesz Bieszczady zamknięte w butelce, deszcz i słońce, wiatr połonin, zapach ukwieconych łąk. Nostrzyk żółty to jedna z najlepszych roślin miododajnych na świecie. Jej nietuzinkowy aromat zapewnia ogrom niespodzianek dla podniebienia. W smaku nostrzyka wyczuwalne nuty miodu, ma delikatnie ziołowy i korzenny posmak. Nostrzyk żółty posiada wiele właściwości leczniczych które mają ogromny wpływ na organizm człowieka. Związki zawarte w zielu nostrzyka działają też uszczelniająco w przypadku naczyń krwionośnych, przywracając ich prawidłowe napięcie i ruchy. Warto pamiętać o właściwościach przeciwzapalnych nostrzyka, gdyż może być on z powodzeniem stosowany w żylakach i zakrzepowym zapaleniu żył, w owrzodzeniach na tle zapaleń żył, w zapaleniu naczyń chłonnych oraz przy hemoroidach. Więcej o właściwościach nostrzyka żółtego znajdziecie na naszym blogu, link.

POKRZYWÓWKA
Nalewka z pokrzywy to wspaniały sposób na wydobycie z tej niepozornej rośliny najcenniejszych składników leczniczych, które mają wspomóc organizm w zapobieganiu i leczeniu wielu dolegliwości zdrowotnych. Ma niezapomniany i niespotykany, lekko cytrusowy smak i aromat. Pokrzywa to roślina, która wielu osobom kojarzy się przede wszystkim z nieprzyjemnym uczuciem pieczenia po jej kontakcie ze skórą. Nie brak opinii, że pokrzywa to zwykły chwast, którego należy się pozbyć ze swojego otoczenia za wszelką cenę. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że posiada ona wiele cennych właściwości leczniczych. W medycynie ludowej zioło to od setek lat stosowane jest podczas leczenia różnego rodzaju dolegliwości i chorób. Robi się z niej herbaty, sok, a nawet sałatkę. O niezwykłych właściwościach pokrzywy oraz sposobach na jej użycie w medycynie naturalnej przeczytacie na naszym blogu, link.

SOSNÓWKA
Sosnówka to nalewka na młodych pędach sosny. Jest słodka i żywiczna, ma także szereg właściwości leczniczych wspomagających pracę układu oddechowego. Jest świetna przy uciążliwym kaszlu, zarówno suchym jak i mokrym. Pomaga także na zapalenie gardła. Ta nalewka świetnie zastąpi kupowany w aptece syrop Pini. Nalewka sosnowa ma wiele zastosowań, warto więc posiadać ją w domowej apteczce w pogotowiu. Pomocna jest w nieżytach dróg oddechowych, bólach gardła, zapaleniu oskrzeli, jamy ustnej i przewlekłym kaszlu. Ze względu na właściwości antyseptyczne i moczopędne nalewkę sosnową warto pić przy stanach zapalnych dróg moczowych, pęcherzyka żółciowego, zaburzeniach przemiany materii. Mówi się też o jej antydepresyjnym działaniu! Więcej ciekawostek o zbawiennym działaniu sosnówki znajdziecie w naszym Vademecum na blogu, link.

SZYSZKA MOCNA
Szyszka mocna to mocniejsza i bardziej żywiczna, młodsza „siostra” Sosnówki. Nasi Goście nazywają ją „lasem zamkniętym w butelce” i tak rzeczywiście jest. Jej mocno żywiczny aromat przenosi wprost do bieszczadzkiego lasu. Po wielu latach produkcji naszej tradycyjnej Sosnóweczki, nasza poszukiwaczka nowych smaków, Wiesia, wpadła na pomysł “nowej” Sosnówki. Tak powstała nowa nalewka o jakże intensywnym smaku i aromacie sosny.

TARNINÓWKA
Czerwona, aromatyczna, słodka i bardzo kobieca. Taka właśnie jest nasza Tarninówka. Nalewka z tarniny, jest nalewką szlachetną, delikatną z nutą śliwki i wiśni o przepięknej barwie czerwieni. Nalewka nieco zapomniana ze względu na trudność pozyskania surowca, nieprzyjemne kolce, którymi pokryty jest krzew, cierpki smak niepozornego owocu, który trudno zamienić na słodki bukiet niespotykanych aromatów. Owoce te to źródło surowców leczniczych, które chronią przed schorzeniami układu krwionośnego, moczowego i pokarmowego. Okazałe kwiaty tarniny i cierpkie, lecz pełne substancji odżywczych, owoce to źródło antyoksydantów, które dobroczynnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. O właściwościach leczniczych tarniny przeczytacie na naszym blogu, link.