Pieczone ziemniaki Hasselback z czosnkiem niedźwiedzim

IMG_5467-min

Pieczone ziemniaki Hasselback to pyszne aromatyczne ziemniaki, mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Nasza bieszczadzka wersja jest oczywiście z czosnkiem niedźwiedzim. Polecamy uwadze!

Składniki:

  • kilka ładnych, zdrowych, równych ziemniaków,
  • pesto z czosnku niedźwiedziego (może być też świeży lub mrożony),
  • wędzony boczek (szynka parmeńska opcjonalnie),
  • ser żółty lub wędzony,
  • zioła świeże lub suszone (tymianek, oregano, rozmaryn),
  • naczynie żaroodporne lub folia aluminiowa.

Przygotowanie:

1. Ziemniaki dokładnie czyścimy i kroimy na cienkie plasterki, nie przecinając do końca. Z jednej strony muszą pozostać złączone.

2. Między każdy plasterek kładziemy pesto z czosnku. Jeżeli mamy świeży czosnek, mielimy go i dodajemy do świeżego masła. Następnie kroimy w plastry boczek wędzony (lub szynkę parmeńską).

3. Naczynie smarujemy masłem i kolejno układamy faszerowane ziemniaki, posypujemy ulubionymi ziołami lub zawijamy w folię aluminiową (błyszczącą stroną do środka).

4. Ziemniaki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i pieczemy ok. 1-1,5 h, zależy od wielkości ziemniaków. Sprawdzamy miękkość patyczkiem i wtedy możemy położyć dodatkowo plaster ulubionego sera.

Przeczytaj również

W naszej spiżarni

Wysyłka Mikołajkowa

Dostaliśmy wiele wiadomości i telefonów z prośbą o wydłużenie możliwości zamawiania paczek mikołajkowych. 

  • Oczywiście wychodzimy Wam na przeciw i dajemy Wam możliwość składania zamówień do 4 grudnia włącznie. W poniedziałek (05.12.2022) wszystkie zamówienia (także na chleby) zostaną do Was wysłane.

  • Jeśli zależy Wam na gwarantowanym dostarczeniu paczki na Mikołaja – lepiej zamówić do 30.11.2022 do północy w wysyłką w najbliższy czwartek.