Pieczywo - Chleby

W naszej piekarni powstają 3 chleby na zakwasie: „biały”, pszenno-żytni bez ziaren, „śpiewany”, ciemniejszy, pszenno-żytni z nasionami oraz „żytni” z nasionami. Wszystkie chleby wypiekamy samodzielnie, a ciasto wyrabiamy ręcznie. Bazą naszego chleba i gwarantem doskonałego smaku jest zakwas, o który dbamy od 2005 roku. 

Chleby na zakwasie wypiekamy od kilkunastu lat. W składzie chleba nie znajdziecie nic poza mąką, wodą, zakwasem, solą i nasionami. Dopracowaliśmy nasze receptury, wybraliśmy idealną mąkę z lokalnego młyna. Wodę pozyskujemy ze zbadanego źródła nieopodal naszej chyży, znaleźliśmy także dostawce wysokiej jakości nasion, które dodajemy do chleba „śpiewanego” i „żytniego”.

Chleby pieczone są z pietyzmem, dbałością o najmniejszy szczegół. Najpierw przesiewamy mąki pszenne i żytnie, następnie dodajemy zakwas, który jest już niemal pełnoletni. Później odrobina soli, nasiona, pestki i woda – powoli, nie cała na raz. Po tylu latach mamy świadomość ile zależy od temperatury i wilgotności powietrza- mąka nie zawsze przyjmuje dokładnie taką samą ilość płynu. Następnie mieszamy dokładnie nasze chleby przy pomocy siły naszych rąk.

Dokładnie wiemy, kiedy ciasto osiąga idealną lepkość i kiedy jest wystarczająco napowietrzone. Później, już w formach, nieupieczone pieczywo trafia do garownika gdzie spokojnie wyrasta przez 10-12 godzin. Garownik to komora wzrostu, gdzie do chleba można zajrzeć przez okienko. Dzięki garownikowi tworzymy idealne warunki do wzrostu chleba i mamy większą kontrolę nad czasem wyrastania. Co ciekawe – Bogdan już doskonale wie, kiedy chlebki nadają się do pieczenia. Sam zawsze powtarza: „o, chleby mnie wołają!”

  • Chleb „śpiewany” to ciemny chleb z mąki pszennej i żytniej razowej, z dodatkiem pestek dyni i słonecznika oraz siemienia lnianego, sezamu, otrąb pszennych, wody z leśnego źródełka i odrobiny magii Wiesi. Chleb wyrabiamy ręcznie, w małych ilościach, co pozwala na poświęcenie mu całej uwagi, dzięki czemu tak długo zachowuje świeżość, a jego smak jest tak doskonały.

  • Chleb „biały” to jasny chleb z mąki pszennej i żytniej. Potrzeba dla niego dużo cierpliwości i siły – ciężki do wyrobienia ręcznego oraz długo wyrastający, choć odwdzięcza się w niezwykłym smaku i chrupkości. Idealny wybór dla fanów klasycznego, białego pieczywa. 

  • Chleb „żytni” nie posiada domieszki pszennej mąki. Idealnie komponuje się z dodanymi do niego nasionami i szczyptą tajemnego składnika Wiesi… a może to wcale nie jest tajemny składnik, tylko włożenie całego serca w wyrabiane ciasto?


Bochenki chlebków „śpiewanego” i „żytniego” ważą około 750g, chleb pszenny waży około 600g.