Rzuć wszystko i...

W 2009 roku, zgodnie ze znanym powiedzeniem, rzuciliśmy wszystko i wyjechaliśmy w Bieszczady. Z pasją, z pomysłem na życie i na siebie rozwijamy naszą rodzinną firmę „Bieszczadzkie Smaki”. Ciężka, fizyczna praca i determinacja wszystkich członków rodziny sprawiła, że marzenia się spełniają. Dzięki dobrej woli napotkanych ludzi znaleźliśmy swoje miejsce w Smolniku koło Komańczy w starej, łemkowskiej chyży. 

Rytm życia wyznaczają nam rośliny, zioła i owoce: czarny bez, sosna, czosnek niedźwiedzi, dziewanna, pokrzywa, podbiał, nostrzyk, bluszczyk kurdybanek, maliny, jagody, jabłka, gruszki, truskawki, aronia, rabarbar czy czerwona porzeczka. Te wszystkie dary lasu, łąk i ogrodu są przez nas przetwarzane, aby zachować ich smaki, aromaty, a przede wszystkim właściwości, na dłużej. Tworzymy z nich soki, nalewki, syropy, konfitury, dżemy, powidła, miodki i inne przysmaki.

Od 13 lat w naszym gospodarstwie wypiekamy chleby na zakwasie, robimy sery czy masełko domowe z czosnkiem niedźwiedzim.

W 2014 roku, chcąc wykorzystać nasze doświadczenie, a także bogactwo i czystość bieszczadzkich łąk, nieopodal naszej chyży powstała, jedna z pierwszych na Podkarpaciu nalewkarnia. Nasze nalewki są inne i wyjątkowe. Większość z nich powstaje na podstawie naszych autorskich przepisów. Staramy się wybierać smaki nietuzinkowe i niespotykane, aby zaskakiwać i zachwycać podcienienia naszych gości. Przez lata prowadzenia biznesu zdążyliśmy się zaprzyjaźnić z niektórymi klientami, którzy są z nami od samego początku. Wiele osób mówi nam, że chleb smakuje im jak za pierwszym razem. To dla nas ogromny sukces i wyróżnienie.

Wierzymy, że w naszych produktach czuć pasję, z jaką je wykonujemy. Priorytetem dla nas zawsze była i jest ich jakość. Staramy się korzystać z ziół, kwiatów, owoców roślin już nieco zapomnianych, a mających zbawienny wpływ na organizm człowieka.

W naszej chyży w Smolniku również znajdziecie Państwo miejsce, aby odpocząć i zregenerować siły, wypić kawę lub ziołową herbatkę i skosztować naszych wypieków. Na przestrzeni lat stworzyliśmy także Warsztatową Chyżę, czyli miejsce spotkań miłośników chleba i domowych przetworów.

Organizujemy w niej warsztaty oraz pokazujemy chętnym jak wypiekać chleb, a zajęcia odbywają się zarówno w Smolniku jak i online, na naszej facebookowej grupie “Warsztatowa Chyża – wypiek chleba, przepisy, nalewki, zdrowy tryb życia”, na którą serdecznie zapraszamy.

Jeśli wybierasz się w Bieszczady to zajrzyj do nas, do Smolnika 9 koło Komańczy, lub do naszego syna, Tomasza, który prowadzi klubokawiarnię Hipisówka w Dołżycy 17 koło Cisnej.

Jeśli nie, nic się nie martw – zerknij do naszego sklepu internetowego i znajdź coś dla siebie.

Do zobaczenia!
Wiesia i Bogdan

Więcej o nas na blogu

Bieszczadzka Gospodyni

Zdawałoby się, że pieczenie chleba jest prostą czynnością, jednak nie każdemu wychodzi. Od czego to zależy? Jak w wielu wypadkach, tak i tu diabeł tkwi

Podsumowanie Wakacyjnych Warsztatów

Wakacje dobiegły końca, wraz z nimi zakończyły się nasze wakacyjne warsztaty. W Bieszczadach powoli zaczynają się złocić lasy, dzień jest zdecydowanie krótszy, noce zimne. Podobno,

Nasze social media