Podsumowanie Wakacyjnych Warsztatów

6ce173c105aee944231499e64ffd1d3c-120M6334

Wakacje dobiegły końca, wraz z nimi zakończyły się nasze wakacyjne warsztaty. W Bieszczadach powoli zaczynają się złocić lasy, dzień jest zdecydowanie krótszy, noce zimne. Podobno, przy gruncie pojawiły się już pierwsze przymrozki. Cały czas czekamy na deszcz, żeby rozpocząć grzybobranie. Ale do brzegu – chcieliśmy Wam opowiedzieć jakie mamy spostrzeżenia po naszych warsztatach, które realizowaliśmy w każdym tygodniu lipca i sierpnia.

 

Przede wszystkim bardzo dziękujemy wszystkim, którzy pojawili się na naszych pilotażowych spotkaniach. W ramach przypomnienia, we wtorki spotykaliśmy się, aby wspólnie upiec chleb na zakwasie, środy były zdominowane przez przepyszne, podkarpackie proziaki, z przepisu mamy naszej Beatki, w czwartki wspólnie robiliśmy “polskie tortille”, czyli podpłomyki według staropolskiej receptury, a w piątki lepiliśmy pierogi. Dokładniej rzecz ujmując- nie lepiliśmy, gdyż pierogowe warsztaty odbyły się tylko raz, i z nich, w przyszłym roku, zrezygnujemy. Zdecydowanie prym wiodły warsztaty chlebowe i one najcześciej były wybierane przez naszych gości. Wypiekliśmy razem z Wami kilkadziesiąt bochenków chleba i wiemy, że wielu z Was testuje nasze przepisy w swoich domach. Kolejnym hitem tego lata okazały się warsztaty z robienia proziaków, czyli chlebków sodowych, które szły prawie łeb w łeb z warsztatami chlebowymi. Proziaki okazują się najlepszym rozwiązaniem na brak pieczywa w domach. Robi się je błyskawicznie, są absolutnie przepyszne, można nimi z powodzeniem zaskoczyć swoich gości. Odrobinę bladziej wypadały warsztaty podpłomykowe, choć musimy przyznać, że wiele osób bardzo chętnie w nich uczestniczyło.
Mimo, że nie mamy już zaplanowanych tak regularnych spotkań w Warsztatowej Chyży to nie zwalniamy tempa i przenosimy nasze spotkania do internetu (więcej informacji w kolejnym wpisie na blogu, więc bądźcie czujni!).

 

Nadal zapraszamy na chlebowe, proziakowe i podpłomykowe warsztaty, na które przyjmujemy grupy z minimalną ilością 4 osób. Jeśli jesteście Państwo zainteresowani takimi warsztatami to prosimy o kontakt telefoniczny z Wiesią w celu omówienia szczegółów i dogodnego, dla wszystkich, terminu. Numer telefonu do Wiesi to 514-158-766.

 

Przeczytaj również

W naszej spiżarni

Wysyłka Mikołajkowa

Dostaliśmy wiele wiadomości i telefonów z prośbą o wydłużenie możliwości zamawiania paczek mikołajkowych. 

  • Oczywiście wychodzimy Wam na przeciw i dajemy Wam możliwość składania zamówień do 4 grudnia włącznie. W poniedziałek (05.12.2022) wszystkie zamówienia (także na chleby) zostaną do Was wysłane.

  • Jeśli zależy Wam na gwarantowanym dostarczeniu paczki na Mikołaja – lepiej zamówić do 30.11.2022 do północy w wysyłką w najbliższy czwartek.