Sery

Ten, kto raz spróbuje ręcznie wyrabianego masła z mleka prosto od krowy, ten już nigdy nie zje masła sklepowego. Tak też było u nas. Z tego mleka produkujemy także ser na wzór indyjskiego paneer, który oferujemy Państwu w kostce oraz w zalewie olejowej z suszonymi ziołami. 

Smolnik to jedna z niewielu wsi w Bieszczadach, w których wiejskie życie płynie jak za dawnych lat. O poranku słychać pianie koguta, później na łąki wyprowadzane są krowy. Od Gospodarza skupujemy mleko od krowy, którą codziennie rano obserwujemy przez okno w kuchni. Najpierw powstawało masło, które wzbogacamy o nasze bieszczadzkie, zielone złoto – czosnek niedźwiedzi.

Takie masło zamknięte w słoiczku idealnie sprawdza się na podkarpackich proziakach i ciepłym pieczywie. Z tego tłustego, świeżego mleka produkujemy także ser paneer, indyjski twaróg – inspirację, którą nasz syn Tomasz przywiózł z wyprawy do Indii. Paneer ma bardzo wysoką zawartość białka oraz potasu przy bardzo małej liczbie kalorii.

Z serowarskiego punktu widzenia ser paneer należy do świeżych, młodych i nietopliwych serów twarogowych. Odznacza się on kruszącą, acz lekko ciągnącą teksturą i kolorem lekko pożółkłej bieli. Jest na tyle twardy, że daje się bez trudu kroić w kostkę i zachowuje łatwo kształt nadany przy wyrobie. Doskonale sprawdza się także na grilla, gdzie zmienia swoją strukturę. Z powodzeniem można go także upiec na pizzy. Paneer doskonale wpasowuje się w każde tło niczym kameleon. Dzięki temu postanowiliśmy pokroić go w drobną kostkę i zaproponować w zalewie olejowej z wieloma ciekawymi dodatkami, takimi jak chilli, bazylia, oregano, słodka papryka wędzona, przyprawa włoska czy czosnek niedźwiedzi. Olej służy jako konserwant, dzięki czemu ser może znacznie dłużej pozostać świeży. Ser w zalewie idealnie sprawdzi się jako przekąska do dobrego alkoholu, element deski serów oraz jako dodatek do sałatki. Dodatkowo, olej z powodzeniem można wykorzystać jako składowa wielu sosów do sałatek i nie tylko, a także aromatyzowany tłuszcz do smażenia. 

Masło z czosnkiem niedźwiedzim

Masło wykonujemy z mleka od szczęśliwej, bieszczadzkiej krowy. Ma zupełnie inny smak, niż to sklepowe. Do masła dodajemy czosnek niedźwiedzi, którego proporcje testowaliśmy przez długie tygodnie. Celem była dla nas idealna równowaga między maślanym smakiem jedynie przełamanym intensywnym aromatem czosnku niedźwiedziego. Kto miał odczynienia z tym zielem, ten wie jak mocno pachnie. Udało nam się osiągnąć idealny balans smaku, który sprawdza się jako dodatek do ciepłego chleba, ale także jako baza tłuszczowa do smażenia i dodatek do innych dań.

 

Ser paneer w zalewie olejowej

Indyjski ser paneer przygotowujemy ze świeżego, krowiego mleka z sąsiedniego gospodarstwa. Świeżutki ser kroimy w kostkę i zalewamy olejem dodając zioła i przyprawy. Są to suszone przez nas bazylia czy czosnek niedźwiedzi, a także włoska mieszanka ziół, papryka wędzona czy chilli. Każdy z serów przejmuje aromat przypraw idealnie się z nim komponując. Kawałki sera można jeść bezpośrednio ze słoika jako przekąskę, dodać do ulubionej sałatki lub potrawki. Aromatyczny olej można wykorzystać do smażenia lub jako dodatek do sosów czy pieczywa. Aromatyzowany indyjski twaróg idealnie komponuje się z dobrym, mocnym alkoholem.

 

Ser paneer w kostce

Nasza bieszczadzka indyjskiego sera paneer, tym razem w formie ćwierć kilogramowej kostce to propozycja idealna na grilla. Jest to ser twarogowy z mleka prosto od bieszczadzkiej krowy, zakwaszany octem. Ser o słodkim, delikatnym smaku i zwartej konsystencji. Nie posiada kwaśnego posmaku jak twaróg. W naszym sklepie znajdziesz ser paneer w całej kostce oraz ser pokrojony w plastry z dodatkiem mięty. Oba, idealnie sprawdzą się na grilla lub patelnie grillową. Po pogrzaniu, ser zmienia konsystencję i przypomina odrobinę halloumi. Wyśmienicie komponuje się z naszymi konfiturami.