Sok z malin był już wykorzystywany przez nasze babcie i prababcie. Bardzo często stosowano go przy przeziębieniach i grypie. Sok z malin wzmacnia serce, reguluje ciśnienie oraz wspomaga walkę z niedokrwistością. Dodatkowo dzięki niemu możemy dłużej zachować młodzieńczy wygląd i zgubić zbędne kilogramy.
Maliny są cennym źródłem:
- kwasów organicznych (cytrynowego, jabłkowego, salicylowego),
- pektyn,
- antocyjanów,
- cukrów,
- witamin: C, E, B1, B6, B2
- składników mineralnych, takich jak: potas, magnez, wapń czy żelazo.
Maliny mają zastosowanie w medycynie ludowej, ponieważ ze względu na zawartość kwasu elagowego, charakteryzującego się właściwościami antybakteryjnymi wspomagają leczenie przeziębień. Sok z malin od wieków stosowany był w leczeniu gorączki, gdyż zarówno liście, jak i owoce mają działanie napotne.
Z uwagi na zawartość salicylanów, maliny mają podobne działanie do aspiryny. Mają działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Są skuteczne i zarazem w 100 procentach bezpieczne dla organizmu.
Maliny mogą być wykorzystywane jako lekarstwo do zbijania gorączki. Ich skuteczność wynika głównie z tego, że pobudzają gruczoły potowe, dzięki czemu pot odparowuje ze skóry, obniżając temperaturę ciała.