Pokrzywę zbieramy w dziewiczym bieszczadzkim terenie z dala od cywilizacji w okolicach wsi Smolnik k / Komańczy.
Zbierane liście pokrzywy są zalewane syropem robionym z wody źródlanej z leśnego źródełka w Mikowie i cukru. Jedynym konserwantem jest odrobina cytryny.
- pokrzywa ułatwia trawienie,
- zmniejsza stężenie glukozy we krwi; zwiększają liczbę krwinek czerwonych i zawartość hemoglobiny we krwi,
- ogólnie wzmacnia organizm,
- zwiększa odporność organizmu na choroby,
- działa przeciwzapalnie,
- przeciwkrwotocznie,
- antyseptycznie,
- przeciwbiegunkowo,
- przeciwreumatycznie,
- mlekopędnie i przeciwnowotworowo.
- reguluje przemianę materii,
- likwiduje obrzęki,
- zapobiega powstawaniu kamicy moczowej i żółciowej,
- zapobiega przedwczesnemu starzeniu się organizmu i plamom na skórze.
Pokrzywa znana jest również ze swojego dobroczynnego działania na włosy, skórę i paznokcie.