Bieszczadzki Hummus z pesto z czosnku niedźwiedziego

IMG_5753-min

Z niemałą ekscytacją, chcemy przestawić nasz Bieszczadzki hummus, czyli hummus w wersji z czosnkiem niedźwiedzim.

Hummus z pesto z czosnku niedźwiedziego

Składniki:

  • 40 g pasty tahini
  • 400 g ciecierzycy z puszki lub słoika razem z zalewą (aquafabą)
  • 20 g soku z cytryny
  • 2-3 łyżeczki pesto z czosnku niedźwiedziego
  • 1/3 łyżeczka soli (jak mamy to czosnkowej)

 

Domowe tahini:

  • 5 g ziaren sezamu
  • 15 g oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

Prażymy ziarna sezamu na suchej patelni, uważając, żeby się nie spaliły. Temperatura nie może być za wysoka. Gdy nasiona zaczną intensywnie pachnieć, oznacza to, że są gotowe. Wsypujemy nasiona do naczynia miksującego, mielimy.

Ciecierzycę odcedzamy nad miską, zachowując płyn zwany aquafabą – część będzie potrzebna do hummusu, a resztę możemy wykorzystać do innych dań. Z aquafaby można też zrobić świetne wegańskie bezy. Sezam zgarniamy na dno naczynia miksującego, dodajemy olej i ponownie miksujemy. Po drugim miksowaniu tahini powinno być gładkie i jednolite. Jeśli są w nim grudki, powtarzamy miksowanie.

 

Do naczynia miksującego, dodajemy wcześniej przygotowaną pastę tahini (jeżeli używasz gotowej pasty, dodaj 40 g), odsączoną ciecierzycę, wlewamy 50 g aquafaby, sok z cytryny, pesto z czosnku niedźwiedziego i 1/2 łyżeczki soli. Miksujemy przez ok. 1 minutę.

Hummus jest gotowy. Można go przełożyć do szczelnie zakręcanego słoika i trzymać w lodówce.

Smacznego!

Przeczytaj również

W naszej spiżarni