Czosnek niedźwiedzi – przepis na makaron z pesto z czosnku niedźwiedziego

pesto_1_skelp_600x0

Serce nam się raduje na myśl o tym, że pod tą bezkresną śnieżną kołderką, szykuje się do wzrostu nasze bieszczadzkie “zielone złoto” czyli czosnek niedźwiedzi. Już się nie możemy doczekać pierwszych zbiorów! I tego, gdy pierwszy słoiczek naszego pesto będzie mógł wyruszyć w świat, zgodnie z Waszym życzeniem!

O znakomitych właściwościach czosnku, długo by się rozpisywać, warto jednak przypomnieć o tych najważniejszych – wspomaga wątrobę w procesie odtruwania organizmu, zmniejsza lepkość krwi, a tym samym zapobiega miażdżycy, udarom, zawałom serca i chorobie wieńcowej. Działa jako silny przeciwutleniacz, dzięki czemu czosnek niedźwiedzi znalazł zastosowanie w medycynie naturalnej, gdyż jest stosowany do zapobiegania i leczenia chorób nowotworowych. Działa także bakteriobójczo – nie zaburza ani nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej układu pokarmowego. Składniki zawarte w czosnku wzmacniają jego działanie w zwalczaniu bakterii, wirusów i grzybów chorobotwórczych. Jednym słowem – samo zdrowie!

Pragniemy przypomnieć Wam nasz niezawodny przepis na makaron z pesto z czosnku niedźwiedziego. Podbija on najbardziej wybredne podniebienia! Jeśli jesteś miłośnikiem naturalnych składników i lubisz kuchnię wegetariańską, masz ograniczoną ilość czasu, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie.

Makaron z pesto z czosnku niedźwiedziego

(czas przygotowania ok. 20 minut)

 

Składniki:

  • 400 g makaronu o dowolnym kształcie:)

  • 5-6  łyżek naszego pesto z czosnku niedźwiedziego

  • 3-4 mięsiste  pomidory

  • 15-20 dkg uprażonego słonecznika

  • ser tarty wg. uznania, parmezan, mozzarella itp

  • duża szczypta oregano, tymianku

 

Przygotowanie

  • zagotowujemy wodę w dużym garnku
  • w dłoniach rościeramy oregano i tymianek, wrzucamy do wody, dodajemy 1-2 łyżki oleju z pesto
  • po 1-2 minutach wrzucamy przygotowany makaron
  • Na dużej suchej patelni, podprażamy słonecznik (uważając aby się nie przypalił) przekładamy do blendera-rozdrabniamy
  • na tą samą patelnię wrzucamy pokrojone w grubą kostkę pomidory, dobrze podgrzewamy, nie rozgotowujymy.
  • dodajemy część rozdrobnionego słonecznika, pesto, wybrany ser.
  • całość delikatnie mieszamy
  • ugotowany makaron al dente, dodajemy do przygotowanego sosu z pesto
  • całość ponownie mieszamy
  • Podajemy z uprażonym słonecznikiem i startym parmezanem.

Smacznego!

Przeczytaj również

W naszej spiżarni