Miodek z mniszka lekarskiego

IMG_5877-min

Miodek działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i antyseptycznie. Jest cenionym lekiem na zakażenia, przeziębienia i grypę. Miód z mniszka znajduje zastosowanie w schorzeniach i dolegliwościach związanych z pracą wątroby, dróg moczowych, serca, żołądka czy nerek.

Mamy swój sprawdzony przepis, którym z nieukrywaną radością, dzielimy się, w imię zdrowia!

Miodek z mniszka

Składniki:

  • 300 kwiatków mniszka lekarskiego
  • woda źródlana 1 litr
  • cytryna 1 szt.
  • cukier 2 kg
  • 2 g kwasku cytrynowego

 

Przygotowanie:

Zbieramy dobrze rozwinięte kwiaty mniszka i rozkładamy na papierze – czekając, aż wyjdą wszystkie żyjątka.

Następnie zalewamy je wodą źródlaną, cytrynę kroimy na ćwiartki lub plastry i gotujemy 15-20 minut. Odstawiamy całość na 24 h.

Przecedzamy przez sito wyłożone gazą lub organzą.

Dodajemy cukier, kwasek i zagotowujemy, uważając, żeby nam nie wykipiał. I tak na bardzo wolnym ogniu z odkrytym garnkiem, gotujemy 4-5 h.

Powinien mieć złocisto-bursztynowy kolor. W trakcie powolnego gotowania, kilkukrotnie zbieramy tworzącą się białą pianę.

Po tym czasie, gorący przelewamy do czyściutkich słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Miodek gotowy.

Smacznego!