Naleśniki z farszem serowym i dodatkiem czosnku niedźwiedziego

IMG_5323_nalesnik

Zaczęliśmy przedsprzedaż pesto z czosnku niedźwiedziego, czyli naszego kochanego bieszczadzkiego złota!

Już się nie możemy doczekać zbiorów! I pierwszego naleśnika ze świeżym czosnkiem niedźwiedzim! Z tej okazji nie jesteśmy w stanie sobie odmówić przyjemności podania Wam przepisu, na najpyszniejsze naleśniki na świecie!

Ciasto naleśnikowe:

  • 2 jajka
  • 20 dkg mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • sól do smaku

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy na jednolitą gładką ciecz. Odstawiamy na pół godziny i smażymy.

 

Farsz:

  • Biały ser twarogowy
  • Czosnek niedźwiedzi najlepiej świeże liście (może być mrożony lub w formie pesto)
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • Sól, pieprz do smaku, gałka muszkatołowa (wg uznania)

 

Przygotowanie

1. Miksujemy ser biały z jogurtem na gładką masę i przyprawami, dodajemy czosnek zmiksowany osobno.

2. Mieszamy, doprawiamy pieprzem, solą i gałką opcjonalnie.

3. Zwijamy naleśniki z farszem serowym, podsmażamy na patelni lub w naczyniu żaroodpornym w piekarniku.

 

 

I oto są! Prawdopodobnie najlepsze naleśniki jakie zrobisz!

Smacznego!

 

Przeczytaj również

W naszej spiżarni