Pieczone ziemniaki Hasselback z czosnkiem niedźwiedzim

IMG_5467-min

Pieczone ziemniaki Hasselback to pyszne aromatyczne ziemniaki, mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Nasza bieszczadzka wersja jest oczywiście z czosnkiem niedźwiedzim. Polecamy uwadze!

Składniki:

  • kilka ładnych, zdrowych, równych ziemniaków,
  • pesto z czosnku niedźwiedziego (może być też świeży lub mrożony),
  • wędzony boczek (szynka parmeńska opcjonalnie),
  • ser żółty lub wędzony,
  • zioła świeże lub suszone (tymianek, oregano, rozmaryn),
  • naczynie żaroodporne lub folia aluminiowa.

Przygotowanie:

1. Ziemniaki dokładnie czyścimy i kroimy na cienkie plasterki, nie przecinając do końca. Z jednej strony muszą pozostać złączone.

2. Między każdy plasterek kładziemy pesto z czosnku. Jeżeli mamy świeży czosnek, mielimy go i dodajemy do świeżego masła. Następnie kroimy w plastry boczek wędzony (lub szynkę parmeńską).

3. Naczynie smarujemy masłem i kolejno układamy faszerowane ziemniaki, posypujemy ulubionymi ziołami lub zawijamy w folię aluminiową (błyszczącą stroną do środka).

4. Ziemniaki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i pieczemy ok. 1-1,5 h, zależy od wielkości ziemniaków. Sprawdzamy miękkość patyczkiem i wtedy możemy położyć dodatkowo plaster ulubionego sera.