Pieczone ziemniaki Hasselback to pyszne aromatyczne ziemniaki, mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Nasza bieszczadzka wersja jest oczywiście z czosnkiem niedźwiedzim. Polecamy uwadze!
Składniki:
- kilka ładnych, zdrowych, równych ziemniaków,
- pesto z czosnku niedźwiedziego (może być też świeży lub mrożony),
- wędzony boczek (szynka parmeńska opcjonalnie),
- ser żółty lub wędzony,
- zioła świeże lub suszone (tymianek, oregano, rozmaryn),
- naczynie żaroodporne lub folia aluminiowa.
Przygotowanie:
1. Ziemniaki dokładnie czyścimy i kroimy na cienkie plasterki, nie przecinając do końca. Z jednej strony muszą pozostać złączone.
2. Między każdy plasterek kładziemy pesto z czosnku. Jeżeli mamy świeży czosnek, mielimy go i dodajemy do świeżego masła. Następnie kroimy w plastry boczek wędzony (lub szynkę parmeńską).
3. Naczynie smarujemy masłem i kolejno układamy faszerowane ziemniaki, posypujemy ulubionymi ziołami lub zawijamy w folię aluminiową (błyszczącą stroną do środka).
4. Ziemniaki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i pieczemy ok. 1-1,5 h, zależy od wielkości ziemniaków. Sprawdzamy miękkość patyczkiem i wtedy możemy położyć dodatkowo plaster ulubionego sera.