Chlebek rwany to przepis, który dostaliśmy od naszych przyjaciół – Krysi i Staszka z Bukowiny Tatrzańskiej. Spróbowaliśmy go i się zachwyciliśmy. Wiesia natychmiast po powrocie rozpoczęła testy i własne wypieki. Po tygodniu osiągnęła idealny efekt, którym może się dziś z Wami podzielić.
Chlebek rwany to niezwykle szybki i pyszny chleb drożdżowy. Dlaczego rwany? Dlatego, że przygotowuje się go odrobinę inaczej niż klasyczny bochenek. Po rozwałkowaniu ciasta i nałożeniu masła tnie się go w pasy i składa jak harmonijkę lub zwija w ślimaczki. Dzięki temu, po upieczeniu można go odrywać po kawałku. Chlebek ten najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły… choć dość ciężko to stwierdzić – nigdy nie dotrwaliśmy do pełnego wystudzenia.
Poniższy przepis to baza. Jednakże zachęcamy do eksperymentowania z ziołami i przyprawami. Wprawna ręka zrobi taki chlebek w godzinę – ciasto, wyrastanie i pieczenie, a więc chlebek nada się świetnie jako przekąska dla niezapowiedzianych gości czy na niedzielne śniadanie. W poniższym przepisie zdradzimy Wam także dwie magiczne sztuczki Wiesi!
Chlebek “rwany” – ślimaczki PRZEPIS
Potrzebne elementy:
- wałek do ciasta
- sito do mąki,
- tortownica śr. 26/28cm,
- papier do pieczenia
Składniki:
Ciasto
- 300g letniej wody
- 40-45g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 600 gram mąki pszennej typ 550
- 1,5 łyżeczki soli
- Szczypta kurkumy*
- 50g oleju lub oliwy z oliwek
Smarowidło wytrawne:
- 50g pesto z czosnku niedźwiedziego
- 50g miękkiego masła
- Mała cebulka w drobną kostkę (surowa lub delikatnie podsmażona, wg upodobań)
Smarowidło słodkie:
- 90g miękkiego masła
- 25-30g cukru
- 2/3 łyżeczki cynamonu
*Kurkumę dodajemy gdyż jest bardzo zdrowa, dodatkowo daje fajny kolor, bo w cieście nie ma jajek.
Masło powinno być bardzo miękkie lecz nie rozpuszczone, jak na zdjęciu.
Przygotowanie:
- Do miski dodajemy wodę, drożdże, cukier, przesianą mąkę, sól, kurkumę i olej.
- Ciasto wyrabiamy ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego.
- Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy (lecz nie za cienko).
- Smarujemy masłem wytrawnym lub słodkim.
- Zwijamy w rulon i tniemy na 3/4 cm ślimaczki. Innym sposobem jest pocięcie rozwałkowanego ciasta posmarowanego masłem w paski i zwinięcie ich w harmonijkę.
- Gotowe ślimaczki układamy na tortownicy wyłożonej papierem – niezbyt gęsto, pamiętając że jeszcze urosną.
- Blachę przykrytą czystą szmatką odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. R
- Rozgrzewamy piekarnik na 200°C.
- Gdy ciasto urośnie należy je posmarować mlekiem. Zachęcamy do posypania chlebka ulubionymi ziarnami, na przykład makiem lub sezamem.
Podpowiedź: Papier do pieczenia zgniatamy w kulę i moczymy pod bieżącą wodą. Tak przygotowany papier jest dużo bardziej plastyczny i łatwiej nim wyłożyć formę. Należy pamiętać, że rozpuszczone masło lubi wypłynąć z ciasta, dlatego warto dokładnie wyłożyć formę lub podłożyć blachę pod naszą tortownicę.
Chleb pieczemy 15 min w 200°C, następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i dopiekamy kolejne 10-15 min do „suchego patyczka”.
Smacznego!