Dzisiaj mamy dla Was pyszny pomysł na śniadanie: tradycyjne, drożdżowe racuszki inspirowane przepisem ze starego, rodzinnego zeszytu. Zapach smażonych racuchów roznosi się po całym domu przypominając poranki spędzone u Babci. To prosty i niewymagający przepis, na pewno każdy sobie z nim poradzi!
Składniki:
- 2 małe lub 1,5 dużego jabłka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 25g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki mleka (ciepłego, lecz nie gorącego)
- łyżka cukru (lub więcej, gotowe racuszki nie są zbyt słodkie)
- 2 żółtka z jaj od wesołej kurki
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia (olej lub masło klarowane)
- Do podania: konfitura korzenna, cukier puder
Wykonanie:
- W misce przygotuj zaczyn: rozkruszone drożdże zalej kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodaj łyżkę cukru oraz dwie łyżki mąki z przygotowanej wcześniej porcji.
- Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Miskę z zaczynem odstaw w ciepłe miejsce na około 20 min, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Pamiętaj, aby miseczkę przykryć czystą ścierką kuchenną.

- W międzyczasie obierz jabłka i pokrój je w kostkę.
- Gdy zaczyn urośnie dodaj do niego pozostałe składniki: mąkę, mleko, żółtka, szczyptę soli. Ciasto dokładnie wymieszaj i wyrabiaj przez 3-5 minut. Możesz to zrobić ręcznie lub wspomóc się mikserem.
- Do gotowego ciasta dodaj jabłka i dokładnie wymieszaj.

- Miskę odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut. Jeśli w tym czasie ciasto nie urośnie, zostaw na kolejne 20 minut.
- Wskazówka: Jeśli do ciasta dodasz odrobinę mocnego alkoholu (doskonale sprawdza się w tym celu nasz destylat z jabłek J52, ciasto wypije mniej tłuszczu a racuszki będą niezwykle chrupkie. Alkohol podczas smażenia całkowicie wyparuje.

- Racuszki smaż na dużej, rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Ciasto będzie lepkie i gęste, dlatego warto nakładać na patelnię ściągając je z jednej łyżki drugą.
- Po nałożeniu racuchów na patelnię nie ruszaj ich, poczekaj 2-3 minuty i dopiero wtedy odwróć na drugą stronę. Pamiętaj, że placuszki urosną jeszcze na patelni, dlatego nie rozkładaj ich zbyt gęsto.
- Kiedy racuszki osiągną idealny kolor i chrupkość przełóż je na talerz i posyp cukrem pudrem. Polecamy spróbować ich z naszą korzenną konfiturą, która doskonale dopełnia ich smaku.
Smacznego!