Racuchy drożdżowe z jabłkami i konfiturą korzenną

_N803014-3

Dzisiaj mamy dla Was pyszny pomysł na śniadanie: tradycyjne, drożdżowe racuszki inspirowane przepisem ze starego, rodzinnego zeszytu.  Zapach smażonych racuchów roznosi się po całym domu przypominając poranki spędzone u Babci. To prosty i niewymagający przepis, na pewno każdy sobie z nim poradzi!

Składniki:

 

  • 2 małe lub 1,5 dużego jabłka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 25g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki mleka (ciepłego, lecz nie gorącego)
  • łyżka cukru (lub więcej, gotowe racuszki nie są zbyt słodkie)
  • 2 żółtka z jaj od wesołej kurki
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia (olej lub masło klarowane)
  • Do podania: konfitura korzenna, cukier puder

Wykonanie:

 

  • W misce przygotuj zaczyn: rozkruszone drożdże zalej kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodaj łyżkę cukru oraz dwie łyżki mąki z przygotowanej wcześniej porcji.
  • Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Miskę z zaczynem odstaw w ciepłe miejsce na około 20 min, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Pamiętaj, aby miseczkę przykryć czystą ścierką kuchenną.

 

Wyrośnięty zaczyn

 

  • W międzyczasie obierz jabłka i pokrój je w kostkę.
  • Gdy zaczyn urośnie dodaj do niego pozostałe składniki: mąkę, mleko, żółtka, szczyptę soli. Ciasto dokładnie wymieszaj i wyrabiaj przez 3-5 minut. Możesz to zrobić ręcznie lub wspomóc się mikserem.
  • Do gotowego ciasta dodaj jabłka i dokładnie wymieszaj.

 

Wymieszane składniki

 

  • Miskę odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut. Jeśli w tym czasie ciasto nie urośnie, zostaw na kolejne 20 minut.
  • Wskazówka: Jeśli do ciasta dodasz odrobinę mocnego alkoholu (doskonale sprawdza się w tym celu nasz destylat z jabłek J52, ciasto wypije mniej tłuszczu a racuszki będą niezwykle chrupkie. Alkohol podczas smażenia całkowicie wyparuje.

 

Wyrośnięte ciasto

 

  • Racuszki smaż na dużej, rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Ciasto będzie lepkie i gęste, dlatego warto nakładać na patelnię ściągając je z jednej łyżki drugą.
  • Po nałożeniu racuchów na patelnię nie ruszaj ich, poczekaj 2-3 minuty i dopiero wtedy odwróć na drugą stronę. Pamiętaj, że placuszki urosną jeszcze na patelni, dlatego nie rozkładaj ich zbyt gęsto.
  • Kiedy racuszki osiągną idealny kolor i chrupkość przełóż je na talerz i posyp cukrem pudrem. Polecamy spróbować ich z naszą korzenną konfiturą, która doskonale dopełnia ich smaku.

Smacznego!