Sałatka ze świeżego czosnku

IMG_5526-min

Nadeszła bardzo długo wyczekiwana chwila! Wiosna, a wraz z nią, świeży czosnek niedźwiedzi! To świetny moment, aby zmianić swoje menu na lżejsze, bardziej orzeźwiające i kolorowe. Sałatka ze świeżego “zielonego złota” to wspaniała propozycja na początek wiosny. Jest lekka, a jednocześnie zdrowa i pożywna. Łagodny i lekko czosnkowy aromat liści czosnku niedźwiedziego, nadaje sałatce intrygującej intensywności i niepowtarzalności. Zapraszamy do wypróbowania naszej bieszczadzkiej wersji.

Składniki:

  • świeże listki czosnku niedźwiedziego,
  • 2 pomidory średniej wielkości,
  • kilka łodyżek selera naciowego,
  • sałata lodowa,
  • kukurydza konserwowa,
  • garsć słonecznika,
  • sos winegret

sos winegret własnej produkcji:

  • łyżeczka ostrej musztardy,
  • dwie łyżki soku z cytryny,
  • szczypta soli,
  • łyżka miodku z mniszka lekrskieigo,
  • trzy łyżki wody

Przygotowanie:

1. Kroimy pomidory, seler naciowy i czosnek niedźwiedzi, rwiemy sałatę na mniejsze kawałki i dodajemy kukurydzę konserwową. Wszystkie składniki łączymy.

2. Składniki na sos łączymy ze sobą w małym słoiczku i dobrze mieszamy.

3. Polewamy warzywa sosem. Na patelni prażymy słonecznik i blendujemy go.

4. Posypujemy sałatkę zblendowanym słonecznikiem. Gotowe, można ucztować!

Smacznego!

Przeczytaj również

W naszej spiżarni