Nadeszła bardzo długo wyczekiwana chwila! Wiosna, a wraz z nią, świeży czosnek niedźwiedzi! To świetny moment, aby zmianić swoje menu na lżejsze, bardziej orzeźwiające i kolorowe. Sałatka ze świeżego “zielonego złota” to wspaniała propozycja na początek wiosny. Jest lekka, a jednocześnie zdrowa i pożywna. Łagodny i lekko czosnkowy aromat liści czosnku niedźwiedziego, nadaje sałatce intrygującej intensywności i niepowtarzalności. Zapraszamy do wypróbowania naszej bieszczadzkiej wersji.
Składniki:
- świeże listki czosnku niedźwiedziego,
- 2 pomidory średniej wielkości,
- kilka łodyżek selera naciowego,
- sałata lodowa,
- kukurydza konserwowa,
- garsć słonecznika,
- sos winegret
sos winegret własnej produkcji:
- łyżeczka ostrej musztardy,
- dwie łyżki soku z cytryny,
- szczypta soli,
- łyżka miodku z mniszka lekrskieigo,
- trzy łyżki wody
Przygotowanie:
1. Kroimy pomidory, seler naciowy i czosnek niedźwiedzi, rwiemy sałatę na mniejsze kawałki i dodajemy kukurydzę konserwową. Wszystkie składniki łączymy.
2. Składniki na sos łączymy ze sobą w małym słoiczku i dobrze mieszamy.
3. Polewamy warzywa sosem. Na patelni prażymy słonecznik i blendujemy go.
4. Posypujemy sałatkę zblendowanym słonecznikiem. Gotowe, można ucztować!
Smacznego!