To jest ten czas, w którym czosnek niedźwiedzi po prostu u nas króluje. Ciągle przychodzą nam do głowy nowe sposoby wykorzystania go w naszej kuchni. Dzisiaj chcemy podzielić się z Wami naszym znakomitym przepisem na majonez do sosu jogurtowo-czosnkowego.
Sos jogurtowo-majonezowy z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy
- szczyptę kurkumy
- 2 łyżeczki pesto z czosnku niedźwiedziego
- 3/4 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1,5 szklanki oleju rzepakowego
- 3 łyżki wody
- 1,5-2 łyżki soku z cytryny
Jajko, musztardę, kurkumę, cukier, pieprz miksujemy. Cały czas miksując, powoli wlewamy olej. Następnie dodajemy wodę i cytrynę.
Próbujemy (normalnie należałoby dodać sól, ale pesto jest słone, więc dosolimy w razie potrzeby).
Możemy wykorzystać cały majonez, będzie wtedy dość dużo sosu. My odebraliśmy część i dodaliśmy jogurt naturalny i 2 łyżeczki pesto.
Możemy trochę dosolić, dodać szczyptę pieprzu i odrobinę cukru.
Smacznego!