Sos jogurtowo-majonezowy z czosnkiem niedźwiedzim

IMG_5595-min

To jest ten czas, w którym czosnek niedźwiedzi po prostu u nas króluje. Ciągle przychodzą nam do głowy nowe sposoby wykorzystania go w naszej kuchni. Dzisiaj chcemy podzielić się z Wami naszym znakomitym przepisem na majonez do sosu jogurtowo-czosnkowego.

Sos jogurtowo-majonezowy z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczyptę kurkumy
  • 2 łyżeczki pesto z czosnku niedźwiedziego
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki wody
  • 1,5-2 łyżki soku z cytryny

Jajko, musztardę, kurkumę, cukier, pieprz miksujemy. Cały czas miksując, powoli wlewamy olej. Następnie dodajemy wodę i cytrynę.

Próbujemy (normalnie należałoby dodać sól, ale pesto jest słone, więc dosolimy w razie potrzeby).

Możemy wykorzystać cały majonez, będzie wtedy dość dużo sosu. My odebraliśmy część i dodaliśmy jogurt naturalny i 2 łyżeczki pesto.

Możemy trochę dosolić, dodać szczyptę pieprzu i odrobinę cukru.

Smacznego!

Przeczytaj również

W naszej spiżarni