Czosnek niedźwiedzi, zwany przez nas żartobliwie “Bieszczadzkim zielonym złotem”, to skarbnica wartości odżywczych, siarki czy kwasów fenolowych. Zielone liście czosnku to jedne z pierwszych oznak wiosny, charakteryzujące się specyficznym zapachem. Wsród wielu właściwości czosnku niedźwiedziego warto wymienić te najważniejsze, czyli wspomaganie pracy wątroby w procesie odtruwania organizmu, rozrzedzanie wydzieliny zalegającej w oskrzelach, pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego i sercowo-naczyniowego (czosnek obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi). Związki siarki działają także jako silny przeciwutleniacz, dzięki czemu czosnek niedźwiedzi stosowany jest szeroko w medycynie naturalnej do zapobiegania i leczenia chorób nowotworowych. Więcej o czosnku możecie przeczytać w tym wpisie na blogu.
Dzisiaj mamy dla Was przepis na makaron, który spokojnie może królować jako najszybszy obiad świata. Jako, że zwykły makaron z pesto z czosnku niedźwiedziego mógł się odrobinę przejeść przychodzimy z propozycją dania z orientalnym twistem.
Przepis na spaghetti z pesto z czosnku niedźwiedziego z azjatyckim twistem
(czas przygotowania ok. 20 min, 2/3 porcje)
Składniki:
- 400g makaronu spaghetti (ale nada się dosłownie każdy makaron)
- Pół słoiczka naszego pesto z czosnku niedźwiedziego
- Jedna cebula
- 400 ml mleczka kokosowego
- 150g prażonych pestek słonecznika
- Garść pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki
- Ser typu parmezan lub dziugas
- Pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Do dużego garnka z wrzącą wodą dodajemy makaron (wody nie solimy)
- Na dużej, najlepiej głębokiej patelni podprażamy słonecznik cały czas mieszając (uwaga! słonecznik bardzo łatwo spalić)
- Gdy słonecznik zacznie się złocić przekładamy na talerz do wystygnięcia
- Na tej samej patelni rozgrzewamy olej z pesto i smażymy cebulkę do złotego koloru
- Na tą samą patelnię wlewamy mleczko kokosowe oraz pesto i doprowadzamy do wrzenia
- Gotujemy mieszając do odparowania płynu i uzyskania oczekiwanej konsystencji (mniej więcej czas gotowania makaronu)
- Do sosu dodajemy makaron i 3/4 przygotowanego wcześniej, prażonego słonecznika
- Całość dokładnie mieszamy do momentu, kiedy makaron w całości oblepiony jest przez sos
- Przekładamy na talerz
- Dekorujemy połówkami pomidorków koktajlowych, pozostałym słonecznikiem i odrobiną tartego sera
Smacznego!