Spaghetti z pesto z czosnku niedźwiedziego z azjatyckim twistem

makaron z pesto z czonsku niedzwiedziego

Czosnek niedźwiedzi, zwany przez nas żartobliwie “Bieszczadzkim zielonym złotem”, to skarbnica wartości odżywczych, siarki czy kwasów fenolowych. Zielone liście czosnku to jedne z pierwszych oznak wiosny, charakteryzujące się specyficznym zapachem. Wsród wielu właściwości czosnku niedźwiedziego warto wymienić te najważniejsze, czyli wspomaganie pracy wątroby w procesie odtruwania organizmu, rozrzedzanie wydzieliny zalegającej w oskrzelach, pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego i sercowo-naczyniowego (czosnek obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi). Związki siarki działają także jako silny przeciwutleniacz, dzięki czemu czosnek niedźwiedzi stosowany jest szeroko w medycynie naturalnej do zapobiegania i leczenia chorób nowotworowych. Więcej o czosnku możecie przeczytać w tym wpisie na blogu.

Dzisiaj mamy dla Was przepis na makaron, który spokojnie może królować jako najszybszy obiad świata. Jako, że zwykły makaron z pesto z czosnku niedźwiedziego mógł się odrobinę przejeść przychodzimy z propozycją dania z orientalnym twistem.

Przepis na spaghetti z pesto z czosnku niedźwiedziego z azjatyckim twistem

(czas przygotowania ok. 20 min, 2/3 porcje)

Składniki:

  • 400g makaronu spaghetti (ale nada się dosłownie każdy makaron)
  • Pół słoiczka naszego pesto z czosnku niedźwiedziego 
  • Jedna cebula
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 150g prażonych pestek słonecznika
  • Garść pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki
  • Ser typu parmezan lub dziugas
  • Pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Do dużego garnka z wrzącą wodą dodajemy makaron (wody nie solimy)
  • Na dużej, najlepiej głębokiej patelni podprażamy słonecznik cały czas mieszając (uwaga! słonecznik bardzo łatwo spalić)
  • Gdy słonecznik zacznie się złocić przekładamy na talerz do wystygnięcia
  • Na tej samej patelni rozgrzewamy olej z pesto i smażymy cebulkę do złotego koloru
  • Na tą samą patelnię wlewamy mleczko kokosowe oraz pesto i doprowadzamy do wrzenia
  • Gotujemy mieszając do odparowania płynu i uzyskania oczekiwanej konsystencji (mniej więcej czas gotowania makaronu)
  • Do sosu dodajemy makaron i 3/4 przygotowanego wcześniej, prażonego słonecznika
  • Całość dokładnie mieszamy do momentu, kiedy makaron w całości oblepiony jest przez sos
  • Przekładamy na talerz
  • Dekorujemy połówkami pomidorków koktajlowych, pozostałym słonecznikiem i odrobiną tartego sera

Smacznego!

 

Przeczytaj również

W naszej spiżarni