Witaj w kolejnej części naszego bloga kulinarnego, dziś dzielimy się przepisami na niezwykłe potrawy z liści czosnku niedźwiedziego. Liście te to nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne składniki, które warto wykorzystać w kuchni.
Jeśli lubisz sałatki, to z pewnością zainteresuje Cię przepis na sałatkę ze świeżego czosnku. Możesz również spróbować kiszonego czosnku, który świetnie nadaje się jako dodatek do dań mięsnych czy sałatek. A jeśli jesteś fanem tradycyjnej polskiej kuchni, to polecam przepis na gołąbki oraz zupę z czosnku niedzwiedziego które zachwycą Twoje podniebienie.
Zapraszam do eksperymentowania z liśćmi czosnku niedźwiedziego i do odkrywania nowych smaków w kuchni – Wiesia!
Sałatka ze świeżego czosnku
Pyszna i banalnie prosta dla 2 osób
Składniki:
- Liście czosnku niedźwiedziego – 50 g
- Pomidorki koktajlowe – 150 g
- Cebula cukrowa, dymka, czerwona – 40 g
- Seler naciowy – 50 g
- Por – 40 g
- Ser paneer w kostce lub mozzarella – 50 g
- Podprażony słonecznik – 40 g
Sos winegret :
- Olej – 20 g
- Ocet balsamiczny – 10 g
- Miodek z mniszka – 10 g
- Cytryna sok – 5 g
- Woda przegotowana – 15 g
- Sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie sałatki:
- Liście czosnku umyć, osuszyć, pokroić w paski poprzecznie, podobnie postąpić z selerem naciowym i porem.
- Pomidorki umyć, pokroić na 4 części
- Cebulę pokroić w piórka
- Ser paneer lub mozzarellę pokroić w drobną kostkę
- Ziarno słonecznika podprażyć na suchej patelni (uważać żeby nie przypalić, da niepożądaną goryczkę)
Przygotowanie sosu:
- olej, ocet balsamiczny, wodę, sól, pieprz, miodek z mniszka, sok z kawałka cytryny-wycisnąć wszystko wlać do małego słoiczka z zakrętka, bardzo mocno potrząsać kilkanaście razy,
Połączyć z sałatką, wymieszać, dosmakować solą i pieprzem świeżo mielonym
Zupa z czosnku niedźwiedziego
dla 3-4 osoby
- Ugotować ulubioną bazę do zupy – 0,9-1 l , warzywną lub mięsno warzywną z ziemniakami – 370-400 g (obranych pokrojonych w drobną kostkę), ewentualnie skorzystać z naszych ekologicznych bulionów
- Na patelni rozgrzać olej lub masło klarowane – 1 łyżka , zeszklić cebulę – 100 g drobno pokrojonej w kostkę, wrzucić pokrojone dość grubo liście czosnku- 90-100g, zblanszować, dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową 2/3 kulki startej na tareczce. Dodać śmietanę 18 – 1 łyżkę, wcześniej zahartować-połączyć z przygotowanym wywarem.
Zupę można wzbogacić jajkiem ugotowanym na twardo.
Czosnek kiszony
Podaję proporcje na 1 litr wody, (ilość wody zależna od ilości słoiczków, które chcemy ukisić. Do słoika 0,9 l wchodzi około – 80 g ( listki na stojąco)a słoiczka 0,25 l – około 45 g (ruloniki)
- Do letniej przegotowanej wody, dodaję 1 łyżkę stołowa soli kłodawskiej, rozpuszczam.
- W słoiczku pół litrowym układam wcześniej umyte i osuszone liście czosnku niedźwiedziego(bez ogonów- je wykorzystujemy do pesto).
- Do każdego słoiczka wkładam 1 ziele angielskie, 1 listek laurowy mniejszy lub ½ dużego, 2-3 ziarnka pieprzu czarnego, kilka ziaren gorczycy, kawałek chrzanu, 1 łodyżka kopru, 1 liść dębu(ja osobiście lubię ten charakterystyczny posmak po ukiszeniu).
- Do tak ułożonych listków wlewamy przygotowana wodę. Słoik zakręcamy i odstawiamy w cieplejsze miejsce do kiszenia. Po 10-14 dniach przestawiamy do chłodnej piwniczki lub spiżarki.
Innym sposobem na ułożenie listków jest zwijanie każdego listka w rulonik i układanie w małym słoiczku jeden przy drugim. Pozostałe czynności związane z zalewą są jak wyżej.
Gołąbki z czosnku
Gołąbki z czosnku niedźwiedziego przygotowujemy jak liście są już nieco większe. Osobiście lubię gołąbki z samym mięsem mielonym.
- Liście czosnku myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Mięso mielone dobrej jakości, najlepiej mielić samemu, doprawiamy do smaku, tak jak lubimy tak jak na kotlety smażone. Dla tych którzy mało gotują powiem, że do mielonego mięsa dodaję jajko, sól pieprz, drobno posiekana cebulkę i niewielka ilość domowej bułki tartej namoczonej w niewielkiej ilości wody. Dobrze wyrabiam, tak aż mięso klei się do dłoni.
- Przygotowuję listki czosnku i nakładam na nie małe kuleczki mięsa. Misternie zawijam, czosnek jest mały a listki delikatne. Dla wzmocnienia gołąbków możemy użyć białej nitki albo jak się uda wykałaczek. Mięso dobrze zawinąć w 3-4 listki, ze względu na jego delikatną strukturę.
W rondelku przygotowujemy pomidorowy sos w następujący sposób.
- Na maśle klarowanym lub oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę.
- Solimy, pieprzymy i dodajemy domowy przecier pomidorowy- passatę, gesty pomidorowy sos, doprawiamy oregano i bazylią suszoną, jeżeli jest bardzo gesty, to dla smaczku możemy dodać bulion .
- Dusimy pod przykryciem 5-8 minut.
- Do gorącego sosu wkładamy przygotowane gołąbki i na wolniutkim ogniu pod przykryciem dusimy 10-12 minut.
- Następnie ostrożnie przekładamy na drugą stronę i jeszcze dusimy 10-12 minut.
Gołąbki wyjmujemy sos zaciągamy łyżką gęstej śmietany(ale śmietanę wcześniej harujemy, żeby nie zrobiły się kluseczki) i dodajemy drobno posiekany koperek.
Całość podajemy z ryżem, ziemniakami z koperkiem lub kaszą jak kto lubi.
Dobrego dnia, Wiesia