Ultraszybkie naleśniki budyniowe

reelcover czekomalina

 

Naleśniki budyniowe to wariacja na temat klasycznych naleśników. Zmiana polega na użyciu budyniu w proszku zamiast mąki pszennej. Dzięki temu gotowe naleśniki budyniowe mają inną konsystencje i smak. Do naszych naleśników użyliśmy budyniu waniliowego, którego aromat pozostał w kuchni na wiele godzin. Jeśli z jakiś powodów nie chcesz używać “kupnego” budyniu to śmiało możesz przygotować mieszankę samodzielnie, to tylko mąka ziemniaczana i aromat (pestki wanilii) 🙂

 

Naleśniki budyniowe to idealne danie na śniadanie, przekąskę, podwieczorek czy kolacje. Są też doskonałe, jeśli najdzie nas nagła ochota na coś słodkiego. Robi się je bardzo szybko i prosto. Same naleśniki są niskokaloryczne, oczywiście cała reszta zależy od wkładu. My polecamy je z wiejskim twarożkiem utartym z cukrem waniliowym i odrobiną śmietanki, z konfiturą jagodową, czekomaliną lub czekośliwką.

 

Naleśniki budyniowe

Składniki:

 

🍮 1 opakowanie budyniu bez cukru z krótkim składem
🥚 1 jajko
🥛 125 ml mleka

Przygotowanie:

  • Składniki mieszamy tak, aby nie było grudek. Ciasto wyjdzie dość rzadkie.
  • Porcje płynnego „ciasta” wlewamy na rozgrzaną patelnie. Patelnia może być sucha lub przetarta masłem.
  • Pod wpływem temperatury naleśniki zmieniają konsystencję.
  • Smażymy z dwóch stron i podajemy z ulubionymi dodatkami.
  • Z porcji wychodzi około 4-6 naleśników.
  • Smacznego!