Botwina to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego, które są aktualnie dostępne w większości warzywniaków, pojawiają się również w dyskontach. Postanowiliśmy połączyć ten pyszny sezonowy smak z czosnkiem niedźwiedzim i kilkoma aromatycznymi warzywami.
Składniki:
- botwina
- por
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki czosnku niedźwiedziego
- łyżka mąki
- 2 łyżki śmietany
- bulion warzywny 1,5 l
- jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Zaczynamy od starannego umycia warzyw, następnie kroimy wszystkie składniki na drobna kostkę.
W dużym garnku rozgrzewamy olej, w naszym przypadku był to olej słonecznikowy. Wrzucamy cebulę, por i wszystko delikatnie podsmażamy.
Po chwili zalewamy całość przygotowanym wcześniej bulionem warzywnym, (w wersji dla bardziej zapracowanych – dwie warzywne kostki rosołowe rozrobione w 1,5 l gorącej wody). Po chwili gotowania dorzucamy posiekaną wcześniej botwinkę. Całość podgotowujemy.
W międzyczasie rozrabiamy dwie łyżki śmietany, z łyżką mąki i dwoma łyżkami czosnku niedźwiedziego.
Po utarciu składników na jednolita masę i wcześniejszym zahartowaniu dodajemy do gotującego się wywaru. Całość zostawiamy na jakieś 10 minut na małym ogniu, nie dopuszczając do zwarzenia śmietany.
Botwinka z pesto z czosnku niedźwiedziego gotowa! Proponujemy podać ją z ugotowanym wcześniej jajkiem na twardo.
Smacznego!