Zupa botwinkowa z czosnkiem niedźwiedzim

botwinak_ok-min

Botwina to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego, które są aktualnie dostępne w większości warzywniaków, pojawiają się również w dyskontach. Postanowiliśmy połączyć ten pyszny sezonowy smak z czosnkiem niedźwiedzim i kilkoma aromatycznymi warzywami.

Składniki:

  • botwina
  • por
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki czosnku niedźwiedziego
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • bulion warzywny 1,5 l
  • jajka ugotowane na twardo

 

Przygotowanie:

Zaczynamy od starannego umycia warzyw, następnie kroimy wszystkie składniki na drobna kostkę.

W dużym garnku rozgrzewamy olej, w naszym przypadku był to olej słonecznikowy. Wrzucamy cebulę, por i wszystko delikatnie podsmażamy.

Po chwili zalewamy całość przygotowanym wcześniej bulionem warzywnym, (w wersji dla bardziej zapracowanych – dwie warzywne kostki rosołowe rozrobione w 1,5 l gorącej wody). Po chwili gotowania dorzucamy posiekaną wcześniej botwinkę. Całość podgotowujemy.

W międzyczasie rozrabiamy dwie łyżki śmietany, z łyżką mąki i dwoma łyżkami czosnku niedźwiedziego.

Po utarciu składników na jednolita masę i wcześniejszym zahartowaniu dodajemy do gotującego się wywaru. Całość zostawiamy na jakieś 10 minut na małym ogniu, nie dopuszczając do zwarzenia śmietany.

Botwinka z pesto z czosnku niedźwiedziego gotowa! Proponujemy podać ją z ugotowanym wcześniej jajkiem na twardo.

Smacznego!