Warsztaty w Smolniku

W 140-letniej chyży łączymy miłość do chleba, chęć do dzielenia się wiedzą i doświadczeniem. Warsztatowa Chyża to miejsce, w którym własnoręcznie możecie sprawdzić jak upiec idealny bochenek chleba, czy przyrządzić regionalne, podkarpackie proziaki. Tutaj też, podczas warsztatów, skosztujesz skarbów z naszej bieszczadzkiej spiżarni. 

Indywidualne i grupowe

Warsztaty z pieczenia chleba na zakwasie

Mąka, zakwas, sól i woda – to będą Twoje narzędzia pracy. Z naszą pomocą ręcznie usypiesz, wyrobisz i upieczesz swój chleb. Oblepione ciastem ręce i dobra zabawa gwarantowana! Pragniemy zaszczepić w Was pasję do wypieku zdrowego chleba, pozbawionego konserwantów i ulepszaczy. Podczas warsztatów wszystko zrobisz samodzielnie pod fachowym okiem Wiesi lub Bogdana, którzy wypiekają chleb od kilkunastu lat. Proponujemy dwie formy warsztatów – grupowe, dla 4 osób lub indywidualne, dla jednej osoby.

Dla grup od 4-8 osób

Warsztaty z podpłomyków

Nieco już zapomniana, prymitywna forma pieczywa. Według staropolskiego słownika, podpłomyk to całkiem płaski placek, który piecze się na żarze. To najprostsze i super szybkie do zrobienia pieczywo w formie elastycznych placków. Podczas warsztatów wyczarujesz je samodzielnie używając tylko mąki i wody. Zapraszamy Cię na warsztaty z pieczenia zapomnianych już nieco podpłomyków. To najstarsza forma pieczywa jedzona na długo przed odkryciem drożdzy, zakwasu czy sody.

Dla grup od 4-8 osób

Warsztaty z proziaków

Proziaki czyli podkarpackie chlebki sodowe robi się z kefiru lub maślanki, mąki, soli i sody oczyszczonej. Oryginalnie pieczone były na blasze nad ogniem, choć równie pyszne wychodzą z suchej patelni. Podczas warsztatów samodzielnie przyrządzisz ten bieszczadzki przysmak. Zapraszamy Cię na warsztaty robienia słynnych, podkarpackich proziaków. Są to chlebki pieczone na blasze lub suchej patelni, gdzie zamiast drożdży czy zakwasu używamy sody oczyszczonej.

Dla grup zorganizowanych od 10-25/30 osób

Warsztaty dla dużych grup

Planujesz pobyt z grupą przyjaciół, w Bieszczadach? Szukacie sposobu na wspólną zabawę? A może organizujesz wyjazd integracyjny i poszukujesz atrakcji? Ta oferta jest właśnie dla Ciebie! Zapraszamy na wyjątkowe warsztaty, podczas których wraz z przyjaciółmi lub rodziną zobaczysz jak wypiekać chleb na zakwasie!