Wyzwanie w pieczeniu chleba

Zapraszamy Cię do wzięcia udziału w naszym Wyzwaniu w pieczeniu chleba, zdrowszego odżywania się i produkowania mniejszej ilości odpadów plastikowych! 
Wyzwanie odbywać się będzie w każdą sobotę o godzinie 8 na naszej facebookowej grupie “Warsztatowa Chyża”.
Zaczynamy 29.01.2022 a kończymy w ostatnią sobotę maja.

DOŁĄCZ DO GRUPY

Podczas naszych półgodzinnych zebrań wspólnie upieczemy jeden z 3 naszych chlebów:
żytni, biały lub śpiewany.

 

wyzwanie rodzaje chlebow podpisy


Pod koniec każdego spotkania odpowiemy na Wasze pytania i rozwiejemy ewentualne wątpliwości. W momencie kiedy nabierzecie wprawy wprowadzimy kolejne przepisy, które możecie z powodzeniem zastosować w swoich domach. Co powiecie na naukę robienia jogurtu?

Aby skrócić czas i ułatwić Wam wzięcie udziału w Wyzwaniu przygotowaliśmy specjalny dział na naszym sklepie w całości poświęcony pieczeniu chleba. Umożliwi Wam to zakup w jednym miejscu nie tylko zakwasu, ale także mąki czy ziaren.

 


WSZYSTKO DO PIECZENIA CHLEBA - DOSTĘPNE W NASZYM SKLEPIE

ZOBACZ PRODUKTY

 

 

Zakwas możesz zrobić sam, skorzystać z otrzymanego zakwasu lub zaopatrzyć się u nas. To samo tyczy się mąki i ziaren. Wszystkie przedmioty, które powinieneś przygotować oraz przepisy znajdziesz poniżej.

Na grupie będziemy zachęcać Was do dzielenia się zdjęciami własnoręcznie upieczonych bochenków. Może ktoś doda coś od siebie? Może ktoś zaskoczy nas swoim “patentem” na chleb? Kto wie! Liczymy na to, że uda nam się zbudować zaangażowaną, chlebową społeczność!

Będziemy mieli dla Was niespodzianki podczas trwania wyzwania, więc warto uczestniczyć!

Do zobaczenia już niedługo, nie możemy się doczekać!
Wiesia i Bodzio

 


 

OD CZEGO ZACZĄĆ?

 

Przed przystąpieniem do wyzwania zaopatrz się w sprzęt prezentowany na zdjęciu. Dzięki temu skupisz się na poszczególnych czynnościach Wyzwania, a nie na zastanawianiu się “gdzie jest moja foremka?!”.


Przed przystąpieniem do wyzwania przygotuj:wyzwanie potrzebne narzedzia

  • 2 foremki o wymiarach 22 x 8 x 12 cm;
    Z podanego przez nas przepisu uzyskasz dwa chleby w podanym rozmiarze. Jeśli posiadasz inny rozmiar keksówki, przepis powinieneś zmodyfikować i przykładowo przeliczyć przepis na na 1 i ½ porcji. Nasze rady: Jeżeli kupujesz całkiem nowe foremki, to z doświadczenia wiemy, że chleb po upieczeniu w nowej formie nie chce dobrze wychodzić z formy, po prostu często przywiera. Babciny sposób: smarowanie foremki smalcem, masłem lub wręcz margaryną. Osobiście używamy masła.

  • Pędzelek + słoiczek z olejem (słoiczek zakręcany, bo za tydzień pieczemy kolejny chleb); do smarowania formy olejem, może być sylikonowy ja używam z włosia, dla mnie wygodniejszy. Rada: Jeśli posiadasz nowe formy przygotuj sobie masło albo smalec. Pędzelek sylikonowy używamy do smarowania chleba po wyrośnięciu, przed włożeniem go do pieca (więcej w przepisie)

  • Widelec, do ubijania chleba zdjęcie widelca

  • Drewniane łopatki do nakładania chleba 

  • Sitko do przesiewania mąki. Element bardzo ważny, wręcz niezbędny. Dzięki sitku napowietrzamy mąkę, rozbijamy grudki mąki.

  • Skrobka, będzie idealna do oczyszczania miski, drewnianych łopatek z ciasta chlebowego, nóż bardzo się przyda przy oczyszczania dłoni, 

  • Dzbanek lub słoik o pojemności 1 litra z ciepłą wodą

  • Miska szklana bądź metalowa, jeśli takiej nie posiadasz to w ostateczności możesz użyć plastikowej. Zwróć jednak uwagę żeby była z przeznaczeniem do produktów spożywczych.

  • Odpowiednie mąki do chleba, który planujesz wykonać. W mąki możesz zaopatrzyć się w naszym sklepie lub we własnym zakresie. Stworzyliśmy nowy dział w sklepie z mąkami i ziarnami używanymi przez nas do pieczenia.

  • Ziarna, jeżeli chcesz upiec chleb z ziarnami; je również możesz kupić w swoim lokalnym sklepiku. Dla osób posiadających mniej czasu lub chcących kupić nasz zakwas - zapraszamy do naszego sklepu, wtedy można zaopatrzyć się we wszystkie potrzebne pozycje.

  • Zakwas - tutaj mamy trzy możliwości
    - zakup w naszym sklepie
    - przygotowanie go samodzielnie z naszego przepisu
    - własny zakwas

 


 

 


WSZYSTKIE PRZEPISY NA NASZE CHLEBY I NIE TYLKO, ZNAJDZIESZ NA NASZEJ GRUPIE FACEBOOKOWEJ

DOŁĄCZ TERAZ

 

 

BIESZCZADZKIE smaki

Mieszkamy w Bieszczadach w malowniczej miejscowości Smolnik w gminie Komańcza. W naszym gospodarstwie pieczemy trzy rodzaje chleba na zakwasie - "Śpiewany", "Biały" i "Żytni". Na czystych łąkach bieszczadzkich zbieramy świeże rośliny, dary tej ziemi, które są surowcem do świeżych soków wyciskanych na zimno, syropów, miodków, dżemików i powideł.

Przeczytaj pełną historie

BIESZCZADZKI NEWSLETTER

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o produktach, promocjach i wydarzeniach.

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

Bogdan Ablewski Smolnik 9,
38-543 Komańcza, woj. podkarpackie

Otwarte codzeinnie od 8:00 do 18:00

+48 504 756 366

bieszczadzkiesmaki@gmail.com

@bieszczadzkie.smaki