Sosna zwyczajna lub sosna pospolita (Pinus sylvestris L.) to iglaste drzewo zimozielone dorastające do 35 m wysokości, jedno z najważniejszych drzew leśnych Europy. Jest gatunkiem o transkontynentalnym zasięgu występowania w Europie i Azji, gdzie tworzy czyste lub mieszane lasy, zwane borami.
Zbiory “Pączki sosny”
Najczęściej wykorzystujemy młode pędy, (czasami nazywane pączkami sosny), to ogromna skarbnica różnych składników odżywczych.
Młode pędy zbieramy w maju, kiedy na drzewach pojawiać zaczynają się przyrosty. Przyrosty powinny być przede wszystkim klejące, w kolorze brązowym-żółtym, a ich długość nie powinna przekraczać 10-12 cm. Wtedy mają najwięcej cennych składników.
Przy zrywaniu pędów z drzewek pamiętajmy o tym, żeby: nie zrywać głównego pędu, czyli stożka wzrostu, nie pozbawiaj starszych gałązek wszystkich nowych przyrostów, nie łam gałęzi, po prostu traktuj każde drzewko z szacunkiem i miłością. Rok szybko minie i znów będzie wiosna, zapasy syropu albo się wyczerpały albo się kończą a drzewko sosnowe musi rosnąć kilka ładnych lat zanim będzie można skorzystać z jego dobrodziejstwa.
Wzmocnij swoje górne drogi oddechowe. Idealne dla dzieci
Przetwory z pędów sosny pomocne są w szczególności na górne drogi oddechowe. Najbardziej znany jest syrop i nalewka z pędów sosny. Dla dzieci w szczególności sprawdzi się syropek. Jest to produkt wymagający czasu i cierpliwości.
Młode pędy sosny możemy również ususzyć, następnie rozdrobnić. Wysuszone przechowywać w słojach i parzyć w przypadku kaszlu, przeziębienia.
Majowe zielone pędy możemy zjadać na surowo. Najlepiej dodać do sałatek, smoothie bo mają mocno żywiczny smak.
Przepis na doskonały eliksir zdrowia
Pędy zbieramy w słoneczne, bezdeszczowe dni. Zaraz po zbiorze należy je przebrać odrzucając igły sosnowe. Warstwami przekładać do słoja na przemian z cukrem. Proporcja to na około 1 kg pędów 0,7-0,8 kg cukru. Słój nakryć gazą, obwiązać sznurkiem i postawić w ciepłym i słonecznym miejscu na kilka tygodni. Poczekać aż cukier rozpuści się całkowicie, wtedy zlać syrop przez gazę i w słoiczkach lub w buteleczkach odstawić do lodówki bądź zapasteryzować.
Syrop z pędów sosny sprawdzi się w przypadku kaszlu, przeziębienia, chrypki, bólu gardła, osłabienia organizmu. Ma właściwości wykrztuśne, bakteriobójcze i odkażające, dlatego czasami nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Zawiera także duże ilości witaminy C, flawonoidów oraz soli mineralnych.
Dla dorosłych nalewka
Dorosłym polecamy naleweczkę na pędach sosnowych. Różne są sposoby i „szkoły” jej wykonania. Niektórzy zalewają rozpuszczony syrop z pędów, inni zalewają świeże pędy spirytusem, inni wódką. Niektórzy dodają od razu cukier a jeszcze inni dopiero później. Jak zawsze sposobów jest wiele. My mamy dwa sposoby na naszą sosnówkę i szyszkę mocną, ale niestety tego Wam zdradzić nie możemy.
Jedną z ważniejszych rzeczy jaką mogę Wam podpowiedzieć, to zapisujcie zawsze wszystkie proporcje, wszystkie czynności dokładnie i skrupulatnie, żeby móc odtworzyć to w kolejnym, roku lub zmienić jak coś uważasz, że mogło być lepiej zrobione.
Odkryj moc igieł sosny – Zdrowotna herbata dla Twojej witalności i odporności
Jeżeli nie zdążyliście zebrać młodych pędów, zachęcam do zbierania późną wiosną lub wczesnym latem igieł sosnowych. Możemy wykorzystać świeże, możemy je wysuszyć i parzyć prozdrowotną herbatkę.
Po wysuszeniu igieł należy je pokruszyć i dopiero wtedy robić napar który jest delikatnie orzeźwiający i pobudzający. Ma lekko słodki i drzewny smak. Należy zaznaczyć, że jest wiele gatunków sosny i różnią się one również smakiem.
Uważa się, że herbata z igieł sosny ma szereg korzyści zdrowotnych. Jest bogata w antyoksydanty, które mogą pomóc w ochronie organizmu przed uszkodzeniami komórek spowodowanymi przez wolne rodniki. Jest również bogata w witaminę C, która może pomóc w pobudzeniu układu odpornościowego i zwalczaniu przeziębień i grypy. Dodatkowo uważa się, że herbata z igieł sosny ma właściwości przeciwzapalne i może pomóc w zmniejszeniu bólu i stanu zapalnego.
Uważa się również, że herbata z igieł sosny jest korzystna dla trawienia. Może pomóc w stymulowaniu enzymów trawiennych, które mogą pomóc organizmowi w bardziej efektywnym rozkładaniu żywności. Dodatkowo uważa się, że ma właściwości uspokajające, co może pomóc w zmniejszeniu stresu i niepokoju. Wreszcie, uważa się, że herbata z igieł sosny ma również właściwości oczyszczające, które mogą pomóc w detoksykacji organizmu i promowaniu zdrowej skóry.
Pamiętajmy, że igły sosnowe zbieramy w czystym i naturalnym środowisku z dala od dużych aglomeracji i dróg. Następnie suszymy w temperaturze nawet 120 stopni Celcjusza około godziny, jednak sprawdzić należy, czy igły są suche, bo w przeciwnym razie zamknięte w szczelnym słoju spleśnieją.
Świetnym dodatkiem do herbaty jest cytryna, miodek z mniszka lekarskiego o którym znajdziecie mnóstwo informacji na naszym blogu a gotowe produkty w naszym sklepie.