Dwudniowe warsztaty „Od ziarna do chleba, od gliny do dzbana – warsztaty rzemiosła dawnej wsi” przyniosły niezapomniane doświadczenia zarówno nam jak i uczestnikom, którzy zgromadzili się w malowniczym Klasztorze Zagórz – siedzibie Centrum Kultury Foresterium.
Otoczeni urokliwymi ruinami klasztoru ojców Karmelitów Bosych, uczestnicy mieli okazję uczestniczyć w naszych warsztatch piekarniczych.
Na warsztatach uczestniczyły dwie świetne grupy, które poznawały tajniki wypieku chleba żytniego na zakwasie, proziaków i podpłomyków. Wśród nich znaleźli się zarówno doświadczeni piekarze, jak i ci, którzy dopiero rozpoczynali swoją przygodę z wypiekami. Była to doskonała okazja do wymiany doświadczeń i pogłębienia wiedzy w przyjaznej atmosferze.
Oprócz praktycznych umiejętności uczestnicy warsztatów otrzymali również sporą dawkę teorii, co pozwoliło im lepiej zrozumieć proces wypieku chleba oraz jego znaczenie w kulturze wiejskiej.
Tradycyjnie już, podczas warsztatów odbyła się degustacja wszystkich naszych chlebów – od białego przez żytni, aż po „śpiewany”. Na stole nie zabrakło również naszych produktów naturalnych takich jak: wegańskie pasty, smalczyki, sery, masło czy konfitury, które doskonale komponowały się z aromatem świeżo upieczonych chlebów, proziaków i podpłomyków.
Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział. Atmosfera panująca podczas warsztatów była niezwykle serdeczna i przyjacielska.
Życzymy każdemu samych udanych wypieków i zapewniamy, że zawsze pozostajemy do Waszej dyspozycji, gotowi do dzielenia się wiedzą i doświadczeniem.